Hoe komt het dat ik weleens een stukje autorijden kwijt ben?

Als je zoals ik iedere dag dezelfde route naar en van je werk rijdt, gebeurt het weleens dat je in gedachte verzonken bent (of zoiets),
en dat je ineens beseft dat je dat best wel lastige stuk invoegen blijkbaar automatisch hebt gedaan.
Het gebeurde me vandaag weer, vreemde is ook, dat ik vaak niet meer precies weet waarin ik dan verzonken was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kans is heel groot dat je wel degelijk veilig en verantwoord hebt gereden hoor. En dat je er ook met je volle 100% bij was. Even afgezien van het feit, dat je aan andere dingen dacht, is het voor je hersenen onmogelijk om alles op te slaan wat je doet. Onwenselijk ook, want je zou stapelgek worden van al die balast. Je hersenen schiften automatisch, en slaan die dingen op die belangrijk zijn. Zo zul je tijdens een ritje 5 dagen geleden ook een vogel hebben gezien, maar je hersenen hebben bepaald, dat dat ver weggestopt wordt. Die herinnering wordt alleen nog even tevoorschijn getoverd, als je morgen weer zo'n vogel ziet. Is dat niet het geval, dan wordt die herinnering na b.v. een paar weken "uitgeveegd" en weet je daar niets meer van. Over het autoritje zelf, kun je nog stellen, dat als je opeens in een dreigende situatie was gekomen, (b.v. een gevaarlijke inhaalmanoeuvre van iemand anders) je wel degelijk direct had gereageerd, en je gepieker over andere zaken direct was gestopt.

Je geeft het antwoord bijna zelf al. Doordat je in gedachten verzonken zit gaat alles op de automatiasche piloot. Zulke dingen kun je je achteraf niet meer herinneren. Pas hier wel mee op, je reactievermogen is op zulke momenten veel trager. Zet de verwarming niet te hoog of zet zelfs de airco aan of raampje open voor frisse lucht, zo blijf je wakkerder en alerter.

Dat heet Dissociatie. Kan veel oorzaken hebben. Voor een omschrijving; zie bron. Het betekend niet dat er iets mis is hoor. De bron is een omschrijving van het fenomeen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dissociatie_%...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100