Wat zijn de eisen van een robot.

Ik ben op zoek naar 3 eisen waaronder:
Dat er een uitknop op moet zitten, en dat hij zich niet tegen zijn scheppen mag keren.
Maar wat is de laatste?

Weet jij het antwoord?

/2500

Functioneel.

Ik dacht te weten dat Asimov in zijn Foundation serie de wetten expliciet heeft beschreven, omdat in die serie specifiek de problemen als jij bedoelt aan de orde komen.

Als gedefinieerd door Asimov in de Foundation Series. 1. A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm. 2. A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law. 3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law. Als je Laws of robotics invult in google dan krijg je een hele reeks artikelen, althans in het engels. Je kunt ook proberen wetten van de robotica in te typen en dan krijgt je misschien wel Nederlandse vertalingen.

Oorspronkelijke drie wetten De oorspronkelijke drie wetten van de robotica (de Calviniaanse religie) Eerste Wet Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt. Tweede Wet Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet. Derde Wet Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet. [bewerken] Nulde wet Later formuleerden Robot Daneel Olivaw en Robot Giskard Reventlov een nieuwe wet, die naar hun oordeel van meet af aan lag besloten in de eerste wet. Omdat deze wet boven de eerste staat, noemden zij hem de "Nulde Wet" (de Giskardiaanse reformatie). Nulde Wet Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid. Gevolg voor de andere wetten: 1.Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt behalve als dit de Nulde Wet zou schenden. 2.Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Nulde Wet of de Eerste Wet. 3.Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Nulde, Eerste of Tweede Wet.

Bronnen:
wikipedia.org

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100