Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

De veiligheid van een reuzenrad is wellicht goed geregeld (met regels omgeven), maar in de praktijk in de ogen van sommigen toch niet goed genoeg geborgd (gewaarborgd).

Het werkt met eerst eenmalige goedkeuringen en daarna met een soort APK’s.
En toezicht op de praktijk, net zoals op het wegverkeer zeg maar.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt naar eigen zeggen toezicht op de naleving van veiligheidsregels door kermisexploitanten. Omdat niet elke exploitant op iedere kermis te controleren is, vindt dit toezicht voornamelijk plaats op basis van signalen. Die signalen kunnen afkomstig zijn van derden maar komen ook voort uit risicogericht toezicht. De inspectieresultaten geven dan ook geen representatief beeld van alle kermissen of exploitanten.

De wet schrijft voor dat in dit risicobeheersingssysteem iedere attractie door een door de overheid aangewezen Keuringsinstantie (AKI) moet worden gekeurd. Hiervan wordt een certificaat verstrekt.
Daarna moet iedere attractie jaarlijks een periodieke keuring door een AKI ondergaan.
Ook moet iedere attractie na verplaatsing vóór ingebruikname door de exploitant zelf worden gekeurd (opstellingskeuring) en moet de exploitant dit kunnen aantonen.
Tenslotte geldt dat de exploitant een onderhoudsdossier moet bijhouden.

De NVWA houdt zowel toezicht op de naleving van deze regels door de exploitant als op het functioneren
van de AKI’s.

In twee NVWA factsheets worden de resultaten van het toezicht in de periode 2012 - 2015 weergegeven:

https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/communicatie/inspectieresultaten/consument/2016m/kermisattracties-controle-op-veiligheidseisen-inspectieresultaten-2012-2013/Toezicht+kermisattracties+inspectieresultaten+2012-2013.pdf

https://www.nvwa.nl/documenten/communicatie/inspectieresultaten/consument/2016m/toezicht-kermisattracties-inspectieresultaten-2014-2015

In de inleiding tot het eerste Factsheet stelt de NVWA zelf al dat zij de naleving van de regels door de exploitanten onvoldoende vindt.

Het zal niet verbazen dat de deels papieren werkelijkheid ook buiten de NVWA niet door iedereen even effectief geacht wordt:

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/06/afgekeurde-kermisattracties-blijven-regelmatig-gewoon-open-a1435819

https://www.rtvnh.nl/nieuws/192138/kermisattracties-zijn-steeds-minder-veilig#

Soms grijpen ze wél in: http://www.looopings.nl/weblog/6165/Toezichthouder-laat-twee-attracties-sluiten-op-kermis-in-Terneuzen.html .
(Lees meer...)
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding