waarom een serieschakeling of een parallelschakeling?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vb: straatverlichting/kerstlampjes in je kerstboom.. heb je bij een serieschakeling ergens een breuk zitten vallen alle nakomende lampen weg. Daarom wordt er bij deze twee voorbeelden parralel geschakeld zodat de lamp waar de breuk zit de enige is die uit zal vallen. Toegevoegd na 5 minuten: Bij breuk allemaal :)

Bronnen:
moordigger :3

Bij een serieschakeling heb je veel "kleine" verbruikers, dus in totaal met een relatief laag stroomverbruik. Nadeel is, dat wanneer ergens in de stroomkring en defect (onderbreking) zit, alles uit valt. Dit probleem heb je bij een parallel-schakeling niet, maar dan heb je wel "grotere" verbruikers

Dat hangt van de functie af die de schakeling moet vervullen en het doel dat je wilt bereiken. Om in de sfeer te blijven: kerstverlichting is serie geschakeld. Dit betekent dat de stroom van het begin van het snoer naar het einde van het snoer loopt. Als er ergens een kink in de kabel komt, bijvoorbeeld een kapotte lamp, dan kan de stroom niet doorlopen en gaan dus alle lampjes uit (*). Je kunt dit voorkomen door de lampjes parallel te schakelen. Dat betekent dat ieder lampje een eigen stroomvoorziening krijgt en dat, als er een lampje uitvalt, de andere lampjes blijven branden. Waarom nu kiezen voor serie of parallel? Dat heeft dan de maken met verschillende overwegingen. Kosten kunnen een rol spelen, bij kerstverlichting zou het zo kunnen zijn dat parallel meer materiaal vraagt en dat de verlichting daardoor duurder wordt. Toepasbaarheid kan een rol spelen, bijvoorbeeld als de kerstverlichting opeens dikkere moeilijker te behandel bekabeling zou krijgen door een parallel schakeling. Veiligheid kan een rol spelen, dat bij overbelasting of mankement de stroom eraf gaat wat gebeurt met een zekering die in serie geschakeld is met de rest van een elektrisch apparaat (je hebt weinig aan een parallel geschakelde zekering). En in sommige gevallen is er geen keus. Als je bijvoorbeeld een weerstand in een elektrische schakeling nodig hebt die niet verkrijgbaar is dan kun je die construeren met verschillende parallel geschakelde componenten. (*) Volgens mij heeft veel kerstverlichting tegenwoordig een z.g. shunt bij de lampjes. Dat is een weerstand in het lampje parallel aan de gloeidraad waardoor de stroom toch door blijft lopen zodat alleen het lampje dat kapot is het niet meer doet.

Tot nu toe wordt er alleen over verbruikers gesproken, maar ook schakelaars kan je in serie of parallel gebruiken. bvb een noodstop circuit, dat zijn een aantal schakelaars die dus in serie staan en in normale toestand allemaal gesloten zijn. Bedien je er nu eentje dan valt de machine stil. Voor parallel moet je denken aan bvb als je de verlichting op meerdere plaatsen aan wilt doen en dan na een uur weer uit wilt schakelen. Zet een aantal terugverende schakelaars parallel en laat die een tijdklok starten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100