Hoeveel graden is de schuinte van mijn te bouwen afdak?

Ik wil een kippenkooi bouwen die 2.25 meter lang is. Ik wil daar een schuin dak op hebben wat op die lengte 5 cm afloopt.
Welke schuinte hebben dan mijn staande palen aan de bovenkant? En dus op hoeveel graden moet ik dan mijn verstekzaag instellen? Wie helpt mij mijn kippenren zo mooi mogelijk te maken?
Alvast dank voor degenen die wél opgelet hebben bij wiskunde vroeger...

Weet jij het antwoord?

/2500

graad (temperatuur), bijvoorbeeld °C en °F, in de wiskunde, uiteenlopende betekenissen afhankelijk van de context: twee verschillende eenheden van hoekmeting, zie booggraad (1/360 deel van een cirkel) en decimale graad (1/400 deel van een cirkel); afgeleid van de booggraad, een geografische coördinaat, zie lengte- en breedtegraad in de grafentheorie is de graad van een knoop het aantal buren van die knoop; de hoogste macht die voorkomt in een polynoom, bijvoorbeeld bij 'vijfdegraads polynoom', zie graad (polynoom), of vergelijking, bijvoorbeeld bij 'derdegraadsvergelijking', zie graad van een algebraïsche vergelijking in de Galoistheorie, de dimensie van een lichaamsuitbreiding over het grondlichaam, zie graad (Galoistheorie) graad (symbool), het tekentje dat gebruikt wordt voor de C en F. Een aantal scheikundige metingen worden ook in graden uitgedrukt, waaronder de Brix-waarde en de graden Plato. onderwijsterm: academische graad, bijvoorbeeld: drs., mr., ir., bc., ing., B.A., M.A., doctor; secundaire graad, onderverdeling in het secundair onderwijs in Vlaanderen. niveau van onderwijsbevoegdheid (eerstegraads is het hoogst) een relatie binnen een familie, bijvoorbeeld onder meer gebruikt binnen het erfrecht (eerstegraads is het dichtste bij). een hiërarchische functie-aanduiding binnen een organisatie, bijvoorbeeld het leger (zie militaire rang) of de vrijmetselarij (graad (vrijmetselarij)) mate van verbranding van een persoon (eerstegraads tot en met vierdegraads) 45

Het dak loopt dan 1,27 graden scheef ten opzichte van de grond. De balken moet je dus meteen hoek van 88,73 graden (in plaats van de loodrechte 90 graden) afzagen. Dat kan je berekenen met de tangens. Dat is de overstaande rechthoekzijde (5 cm) gedeeld door de aanliggende rechthoekszijde (225 cm). Met de inverse functie van de tangens, de boogtangens kan je vervolgens de hoek bepalen.

Je kan er wel hogere wiskunde op loslaten maar daar geven die kippen niet veel om. (grapje) Leg een lat van de lage paal naar de plus 5cm hogere paal meet de kier tussen de paalkop en de daklat en zaag die van de palen af. Of leg tegen de verticale kant van de palen een lat trek een streep en dat is je zaaglijn vergeet niet je 5cm afschot te nemen. 5cm afschot is wel een beetje weinig 15 tot 20 cm is beter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100