Is onze wetenschap technisch in staat, onze voertuigen 10 x zo groot te maken, zonder dat ze minder functioneel zijn?

Stel je maakt een trein 10 x zo groot, of een auto, een vliegtuig, een boot enz.
Kunnen we dat, of is er ergens een grens en waardoor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Moet ik rekening houden met economisch haalbaar of kan ik over een onbeperkt budget beschikken, want daar gaat het in feite over. De materialen en de techniek zijn er, nu alleen nog geld. Als men bekijkt welke structuren zoals de zeppelin, de duitsers konden maken, met een beperktere kennis, geen computers en veel te zware materialen, zou het toch in theorie moeten lukken. Theorie die dan moet gefinancierd. Vraag is of we eigelijk moeten vergroten of dat we kleiner maar efficienter moeten werken, want "less is more" Robert

Bij vliegtuigen kan het sowieso niet. Dat kunnen de materialen niet aan. Als je ze van sterker materiaal maakt worden ze te zwaar als je ze van zwakkere/lichtere materialen maakt worden ze te zwak. Wellicht zou het met extreem zeldzame superlichte en supersterke materialen kunnen maar daar wordt het vliegtuig weer onbetaalbaar van. Treinen en auto's is een ander verhaal... maar onze infrastructuur is er ook niet echt op ingesteld natuurlijk :)

Een auto die 10x zo groot is, is natuurlijk minder functioneel, immers, niemand kan meer bij het rempedaal of het stuur. Als de persoon of auto erop aangepast wordt, of als een 10x groter iemand hem bestuurd, dan kan het wel, al zijn de wegen in Nederland hier er niet geschikt voor. Er bestaand enorme wagens en voertuigen, bijvoorbeeld in steengroeves. Op Discovery Channel kun je die veel zien. Er bestaan ook grotere treinen, maar geen grotere vliegtuigen dan de huidige bekende grootste modellen passagier en vrachtvliegtuigen. Ook bij auto's en treinen is er een grens, bij alle voertuigen eigenlijk, en ook bij gebouwen. Dat komt door vele natuurwetten.   Als je een object vergoot, dan vergoot de oppervlakte minder snel dan de inhoud. Als je een kubusje van 1 centimeter vergroot naar een kubusje van 2 centimeter dan is de lengte verdubbeld. De oppervlakte is van 6x1x1=6 vierkante centimeter verviervoudigd naar 6x2x2=24 vierkante centimeter. En de inhoud is van 1x1x1=1 kubieke centimeter verachtvoudigd naar 2x2x2=8 kubieke centimeter.   Een object wat twee keer zo groot is, is nu acht keer zo zwaar. Hierdoor vereisen grotere objecten (voertuigen of gebouwen) sterkere of stevigere materialen. Een vliegtuig heeft draagkracht van de vleugels nodig, dat gaat in lengte en oppervlakte. Een vergroot vliegtuig heeft meer gewicht, en zal dus niet op kunnen stijgen, tenzij lichtere en sterkere materialen zijn gebruikt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100