Hoe hoog kunnen we in de praktijk onze gebouwen bouwen, waar is de echte 'limit'?

In Dubai staat momenteel het hoogste gebouw van 828 meter. Nu las ik dat er weer plannen zijn om minimaal een te bouwen van 1200 meter. Eerst werd er gesuggereerd van 1600 meter maar later teruggeschroefd. Dat laatste is haast 2 x zo hoog als nu het hoogste. Het is natuurlijk niet zo dat als je 2 x hoger wilt bouwen de kosten ook 2 x hoger zullen zijn maar misschien zelfs kwadratisch toenemen omdat je een veel diepere funderingen nodig hebt en niet alles zomaar 2 x breder moet worden. Stel de kosten zijn het probleem niet wat is dan the 'limit'?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nakheel_Tower

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kan quasi oneindig hoog bouwen, de vraag is hoelang dit economisch haalbaar blijft. Je moet weten dat de doorbuiging aan de top van de toren één van de moeilijke punten is; je mag een meter uit het lood hangen, maar trillingen moeten vermeden worden. Zo'n trillingsdemper (mass tuned damping) is dan ook nodig. En weet dat die trillingen stijgen met . Uiteraard stijgen ook je normaalkracht (~l), dwarskracht (~l) en vooral je moment (~l²) onderaan de inklemming, maar door onderaan de toren breder te laten worden kan je dit oplossen.

Bronnen:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/t...

In Nederland zijn er plannen/ideeen om een berg te bouwen van 2 km hoog. Als we dat doortrekken en de hele aarde gebruiken om een berg te bouwen dan kunnen we misschien wel +/- 17000 km de hoogte in gaan. Dan moet wel veel meezitten :-)

Het hangt er van af hoe sterk je bouwmaterialen zijn. Je toren moet niet gaan bezwijken onder zijn eigen gewicht. Het is in principe mogelijk je gebouw te verankeren aan een satelliet in een geostationaire baan, en dan heb je dus een gebouw van 35.800 km. 'hoog'.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Space_elevator

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100