Waarom zijn alle wereld schaakkampioenen mannen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kun je op 2 manieren uitleggen: - omdat vrouwen (vooral in het verleden) achtergesteld zijn, en dus gewoon de kans niet krijgen om zich te ontwikkelen tot schaakkampioen. Er zijn onder de Nobelprijswinnaars ook maar weinig vrouwen. - de hersenen van een vrouw werken iets anders dan die van mannen. D.w.z. een vrouw mist dat stukje "gekte" om door te dringen tot de wereldtop. Ik denk dat er in beide mogelijkheden een kern van waarheid zit. Op zich lijkt het mij goed mogelijk dat er in de nabije toekomst veel meer vrouwen tot de schaaktop gaan horen. Terzijde: volgens mij hoeft niemand jaloers te zijn op een wereldkampioen schaken, want het kan niet anders dan dat zo iemand belangrijke andere vaardigheden mist.

Susan Polgar is de eerste vrouwelijke schaakkampioen ooit. Susan groeide op met een vader (psycholoog) die gespecialiseerd was in het ontwikkelen van expertise in het brein. Susan's vader geloofde heilig dat training het belangrijkste was bij het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, en besloot daarom zijn dochter zelf thuis op te leiden. Deel van die opleiding was schaken. Schaken was in die tijd (jaren '70) echter een mannensport; men dacht in die tijd dat vrouwen nooit goede schakers zouden kunnen worden aangezien het ruimtelijk denken bij vrouwen vaak minder goed (lees: anders) ontwikkeld is. Als klein meisje versloeg Susan door de juiste training al geregeld oudere mannen van de lokale schaakclub, later werd zij wereldkampioen schaken. Op dit moment is Susan zo goed in het spel dat ze het kan spelen met haar ogen dicht of over de telefoon (door het schaakboord te visualiseren) en nog steeds kan winnen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Susan_Polgar
http://www.peak-experience.nl/?q=node/98

ik ben als vrouw (helaas) een uitstekende onderbouwing van je vraag, ik begrijp niet waarom iemand uren per dag achter een schaakbord kan doorbrengen. Volgens mij zit daar (wel generalistisch) gelijk een soort verklaring in, directeuren van multinationals zijn ook vrijwel allemaal mannen. Vrouwen zijn minder gedreven in zaken waarbij je verschrikkelijk moet focussen op één ding. Ze laten zich makkelijker dan mannen verleiden om zich heen te kijken of er ook nog andere belangrijke zaken zijn die hun aandacht nodig hebben. Vooral in je jeugd zijn die er plenty dus veel meisjes zullen de tactiek nooit tot in de uiterste finesse leren, heb kan ze niet genoeg boeien daarvoor

Een rare vraag, want er zijn ook vrouwelijke wereldkampioenes schaken. Het wereldkampioenschap schaken voor vrouwen wordt georganiseerd door de FIDE. In tegenstelling tot de meeste sporten is bij schaken de deelname van vrouwen niet beperkt tot aparte wedstrijden voor vrouwen. Er zijn dan ook vrouwen die niet meedoen aan kampioenschappen voor vrouwen. Met name de sterkste vrouwelijke schaker ooit, Judit Polgár, heeft zich nooit gemengd in de strijd om het wereldkampioenschap voor vrouwen. De wereldkampioenes Vera Menchik, 1927–1944, Engeland Ljoedmila Roedenko, 1950–1953, Sovjet-Unie Jelizaveta Bykova, 1953–1956, Sovjet-Unie Olga Roebtsova, 1956–1958, Sovjet-Unie Jelizaveta Bykova, 1958–1962, Sovjet-Unie Nona Gaprindasjvili, 1962–1978, Georgië Maia Tsjiboerdanidze, 1978–1991, Georgië Xie Jun, 1991–1996, China Susan Polgar, 1996–1999, Hongarije Xie Jun, 1999–2001, China Zhu Chen, 2001–2004, China Antoaneta Stefanova, 2004–2006, Bulgarije Xu Yuhua, 2006–heden, China

Omdat mannen meer hersens hebben. (niet beledigend bedoeld, het is wetenschappelijk aangetoond dat de mannelijke hersens zwaarder wegen).

Schaken heeft alles te maken met ruimtelijk inzicht. Dat gemiddelde man van geboorte een beter ruimtelijk inzicht heeft dan vrouwen is wetenschappelijk aangetoont. Volgens onderzoekers heeft dit verschil in ruimtelijk inzicht te maken met hormonen (testeron) en andere opvoeding dan vrouwen. Vrouwen op hun beurt hebben een beter visueel geheugen.

Laat ik het maar niet zeggen.

Mannen hadden (en hebben) meer tijd om zich met onproductieve zaken bezig te houden. Vrouwen moesten wassen, stofzuigen, afwassen, kinderen verzorgen, eten koken, de sociale contacten onderhouden etc etc. terwijl meneer rustig achter zijn schaakbordje zat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100