bestaat er zoiets als een ziel?

is er een ziel die losstaat van het fysieke? Of is de ziel juist fysiek lokaliseerbaar in het brein? Of is de ziel een illusie, die ontstaat door hoe het brein functioneert? Of is het de som van allerlei verschillende processen in datzelfde brein?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je de ziel definieert als iets wat los staat van het fysieke is het antwoord waarschijnlijk niet. We kunnen de ziel per definitie dan niet waarnemen. Het enige wat we zouden moeten kunnen vinden is een manier voor de ziel om te communiceren met het lichamelijke. En er is geen enkele aanwijzing dat zoiets bestaat. Als je de ziel definieert als 'processen in de hersenen' of 'de hersenen' dan is het antwoord ja.

Goede vraag waar je nooit zeker een antwoord over kunt geven. Ik denk zelf van niet omdat de ziel metafysisch is. Kortom het onttrekt zich buiten het zintuiglijk waarneembare. Je kan het dus noch bewijzen noch ontkrachten.

Lees eens 'oneindig bewustzijn' van Pim van Lommel. Kun je nog steeds vragen bij stellen.. Maar dat ontkent hij ook niet. Zeer interessant boek.

Met bovenstaande antwoorden eens. Maar de oude egyptenaren wilden er toch een woord aan toekennen en zijn toen met het begrip ziel gekomen (Ba). Dit is domweg overgenomen tot in onze tijd. Het antwoord moet dus Nee zijn.

De ziel is in de meest gebruikte betekenis de niet-materiële, spirituele component van de mens. In een andere (esoterische) opvatting is het de drager, de uitdrukking of het voertuig van de (eeuwige) Wetenschappelijk gezien kan het bestaan van de ziel (als een feitelijke entiteit) niet worden aangetoond. De wetenschap richt zich immers op verschijnselen die verifieerbaar en falsifieerbaar zijn, of die daar op rationele gronden uit afleidbaar zijn. Het zielsbegrip als term of idee kan daarentegen wel wetenschappelijk worden benaderd, namelijk (descriptief) vanuit historisch-kritisch of linguïstisch perspectief.

Bestaat duisternis? nee, enkel licht Bestaat koude? nee enkel warmte Bestaat de ziel? misschien is het puur de afwezigheid van het fysieke?

Uitgaande van recente ervaringen ben ik er inmiddels van overtuigd Dat de ziel of geest echt bestaat. Ik spreek liever over de geest. De geest van een mens is oppermachtig en is de baas over het lichaam Onze hersenen is onze computer,hierin worden al onze ervaringen opgeslagen en nieuwe dingen bedacht. Het regelt en stuurt het lichaam. De geest (ziel) staat hier boven. We kunnen ons hiermee trainen om b.v. geen pijn te voelen, grotere prestatie's te leveren bij sport ,onze slaap uit te stellen en de ergste , oorlog te voeren. Dit alles door de kracht van de geest , niet ons verstand,die zou ons zeggen bij oorlog, wegwezen hier. De ziel of geest is het enige wat doorgaat na onze dood. We hebben er dagelijks onbewust mee te maken, maar de ziel bestaat.

@EDDIJST Wat je schrijft is wel waar, maar niet een antwoord op de vraag. De vraag luidt eigenlijk: is de muziek op een cd een zelfstandig ding. Zou je ze kunnen scheiden. Je kunt niet je muziek op vakantie meenemen en de plastic schijfjes thuislaten. Je kunt muziek ook niet verplekken van een cd naar een theepot. Het zijn de eigenschappen van jouw hersencellen, die jouw 'ziel' vormen. Maar jouw ziel verlaat niet jouw lichaam als je sterft, evenmin als de muziek op een cd eruitdruipt als je een cd breekt. Dat is anders bij een fles wijn, als je die breekt fdan loopt de wijn weg. Daarom bestaat wijn en is de ziel slechts een naamgeving van een toestand. Ik wil niet uitsluiten, dat het in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn om de hersen inhoud in de toekomst te kunnen copieren van de ene naar de andere persoon. Maar dan neem je fysieke eigenschappen over

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100