Herkennen mensen hun eigen stem?

Vanaf een jaar of twee kunnen de meeste mensen zich wel herkennen in een spiegel. Misschien dat er mensen zijn die dat niet kunnen, maar dat zullen uitzonderingen zijn.
Nu vraag ik me af als je je stem op een geluidsopname afspeelt zou je die dan altijd herkennen tussen een random aantal andere stemmen, als je die stemmen nooit eerder hebt gehoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja; maar het vergt enige oefening. Veel mensen vinden zichzelf op een bandopname heel anders klinken dan de stem die ze 'van zichzelf' horen, wat te verklaren is door het ontbreken van alle interne resonantie. Maar als je eenmaal weet hoe jouw stem op een bandopname klinkt, leer je die wel snel herkennen. Nu kan ik me wel voorstellen dat iemand, die zijn eigen stem moet herkennen uit bijv. 100 verschillende opnamen, er best moeite mee zal hebben, want stemmen lijken soms bedrieglijk veel op elkaar. Wat overigens uitstekend te testen is door iemand eerst een aantal stemmen te laten horen (zeg 20 stuks) en daarbij, bij stem 17 te zeggen: u gaat nu een stem horen die u dadelijk moet proberen te herkennen. En vervolgens laat men dezelfde bandopnamen weer horen, in gewijzigde volgorde. Aangezien een computer spraak en stemmen kan herkennen, zijn er objectief gezien aanknopingspunten voor die herkenning. Daarom zou een mens het in theorie ook moeten kunnen. Uiteraard kunnen zaken als verkoudheid of gedeeltelijke doofheid problemen opleveren. Zie de bronnen. Toegevoegd na 1 minuut: En ook wil ik opmerken dat net als bij alle menselijke prestaties, de een er beter in zal zijn/ zal kunnen worden dan de ander. Wellicht dat ook leeftijd, intelligentie, geheugen e.d. hier een rol bij spelen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spraakherkenning
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stemherkenning

Mensen kunnen van nature hun stem alleen herkennen zoals ze hem zelf horen. Om hem te horen zoals anderen hem horen zijn mechanische hulpmiddelen nodig en de erfelijke aanleg om die van nature te herkennen hebben we niet. Hooguit kan je je eigen stem van nature als echo horen maar dat is een vervormd geluid. Daarom geloof ik niet aan eigen stemherkenning zoals jij het in je vraag stelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100