Komt een depressie altijd door narcistische neigingen?

Van onvervulde ijdelheid kan men somber geraken, maar zijn narcistische trekken altijd (mede)oorzaak van een depressie of kan dat ook aan iets heel anders liggen dus zonder het narcistische?
Daarmee wordt evenwel niet bedoeld dat alleen een narcist depressief kan worden, het gaat om de tendens van narcistisch verwante gevoelens/emoties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee , een depressie kan als een zware donkere deken over je heen vallen en je totaal zwartgallig maken .ja wat jij suggereert kan een trigger zijn. Maar er is mogelijk geen een oorzaak maar helaas vele mogelijke oorzaken . Van te weinig zo'n licht tot manisch gedrag met daarna depressie tot gevolg . Ook diverse lichamelijke ongemakken of ernstige ziekten verlies partner of kind of ? Diverse hersen ziekten ( Alzheimer ) Nee anders zouden alle mensen met een depressie eerst sterk narcistisch gedrag hebben gehad nee . Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan naar deze nare ziekte .

Het is niet aangetoond dat mensen die ijdel en of narcistisch zijn een verhoogde kans hebben op depressiviteit. Depressies hebben niet één duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Anders gezegd: depressies ontstaan door een combinatie van erfelijkheid, persoonlijke eigenschappen en wat iemand meemaakt in zijn leven. Wetenschappers spreken van het bio-psycho-sociaal model. Biologische factor Sociale factor Psychische factor Neurotransmitters : Ze zorgen voor onze emoties, eetlust en concentratievermogen. Voor onze stemming zijn met name de neurotransmitters serotonine en noradrenaline belangrijk. Te lage concentraties van deze stoffen vergroten de kans op depressies. Daarnaast kunnen andere stoffen, zoals hormonen, medicijnen, alcohol en drugs het ontstaan van een depressie in de hand werken. Ook zijn er verschillende lichamelijke ziektes bekend die depressieve verschijnselen kunnen veroorzaken. Denk daarbij aan afwijkingen van de schildklier of bijnierschors, suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Bronnen:
http://www.ggzcentraal.nl/ziektebeelden/de...
http://www.psychischegezondheid.nl/page/17...

Als je depressiviteit als resultaat neemt, dan kun je de oorzaak vaak niet goed achterhalen, en dat is ook de reden van veel onderzoek. Helaas zijn wetenschappers nog niet vaak ruim geörienteerd, en 'duiken' diep in hun eigen specialisme, terwijl depressiviteit uit meerdere oorzaken ontstaat.( zie het antwoord van Erna55) Narcisme kennen we allemaal, en in gematigde vorm gebruiken we dit ook dagelijks. Ieder mens heeft met zijn hersenfuncties een ' ik-beeld' aangemaakt, en dat gebeurd ongemerkt als je nog baby bent. Het lijkt een gevolg van 'veiligheidsdrang' die het organisme ( wat we zijn) beschermen wil. Narcisme is ook een veiligheidsactie, zelfs als het extreem wordt getoond door iemand. In ons dagelijks bestaan, komen die neigingen in minder sterke mate voor; bv bij het eindigen van een lastige taak die ons is gelukt....' eigenlijk kan ik dat wel goed'..... In dat geval zul je niet snel negatief zijn over jezelf... Jezelf is in dit geval je ' ik-beeld' die jij positief beloond. Je ' ik-beeld' is fictief. De reactie die je dan geeft met je denken, is dus van weinig realiteitswaarde, en is narcistisch in zijn wortel. Dus het antwoord zal zijn, dat altijd een mate van narcisme ten grondslag ligt in wat we nu zijn. Depressief of niet.

Nee, m.i. wordt een depressie veroorzaakt door teveel willen en te weinig kunnen.

Depressies worden veroorzaakt door bepaalde hormonen en/of neurotransmitters die ontregeld zijn geraakt. Er is namelijk een sterke band tussen de geest en depressie. Er zijn vele oorzaken te noemen die een depressie doen ontstaan en dat is lang niet altijd een narcistische stoornis. Neem een postnatale depressie... Hoewel je dolgelukkig bent als moeder of zou moeten zijn, kan die zomaar de kop opsteken omdat bepaalde gedachten de geest beheersen die bepaalde hormonen ontregelen. Een narcist loopt heel veel risico depressief te raken en zal dit ook vaak worden op gegeven moment. Zo iemand wordt zijn eigen wereld, sterker nog ís zijn eigen wereld! Hij blijft constant zoeken naar bewondering en deze is nooit genoeg, want is onverzadigbaar. Door zijn eigen grootheidswaan leeft hij in een martelende afhankelijkheid van enerzijds de bewondering van anderen, anderzijds van eigenschappen, functies en prestaties die zomaar weg kunnen vallen. Er is dus bij hen altijd een inwendige onvrijheid en afhankelijkheid. Het imago van superioriteit dat ze uit moeten stralen is gelijk het ontkennen van de pijnlijke innerlijke realiteit en dat maakt het voor hen moeilijk om iets als een depressie te accepteren. Zij zullen de oorzaak toewijzen aan hun omgeving, levenspartner, kinderen enz. Als deze uiterlijk narcistische facade van superioriteit wegvalt, voelen zij ineens een gemis en verdriet en dit is voor hen een teken van zwakte en is heel verwarrend. Narcisten zijn vaak mensen die diep van binnen vaak kwetsbaar en eenzaam zijn en meestal ook een groot minderwaardigheidsgevoel hebben. Dit maakt dat zij juist heel gevoelig zijn voor afwijzing en krenking van hun trots. Zij voelen zich al snel aangevallen. In hun leven krijgen ze vaak problemen met collega's op het werk, die ze vaak als drammrig en betweterig zien en omdat zij geen gevoel of inzicht hebben in een ander, hebben zij ook vaak moeite met relaties en botst het dus vaak. Op deze momenten komt de meer onzekere- en minderwaardigheidskant naar boven en dan ligt angst en depressie ook op de loer. Aangezien zij dus in hun leven vaak te maken hebben met dit soort situaties, hebben zij vaak last van een depressie.

Nee, een depressie komt niet altijd door narcisme. Ook al begrijp ik zeer zeker de link. Een narcist is geobsedeerd met zichzelf. Met zijn/haar uiterlijk, ambitie, gebrek aan inlevingsvermogen (vaak dus daardoor sociaal problemen), egoïstisch etc. Hierdoor zal de leefwereld van een narcist dus enkel gebaseerd zijn op hoe hij/zij zichzelf voelt, scoort en gezien wordt door anderen. Hierdoor is een narcist wel vaak extra kwetsbaar voor depressies aangezien men kwetsbaar is. Maar een narcist is niet de enige reden, een voorbeeld: Iemand die juist altijd voor andere mensen klaar staat, naïef is zelfs, en andere mensen pleast kan gelukkig zijn. Omdat andere mensen helpen is wat diegene gelukkig maakt. Wanneer deze persoon echter wordt gekwetst (een partner die vreemdgaat) kan die persoon net zo goed een depressie krijgen (afhankelijk van zelfbeeld en mate van afhankelijkheid). Of als iemand is gepest of traumatische ervaringen heeft, of persoonlijkheidsstoornissen als Asperger, Autisme, Borderline, Obsessieve stoornis of angststoornis, dan zal een depressie sneller op de loer liggen. Net als bij welke verslaving dan ook (door eigen wil of juist niet). Net als het afkicken of een burnout door werk. Er zijn zoveel factoren die een depressie kunnen uitlokken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100