wanneer is iets een syndroom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een syndroom is een ziektebeeld: een verzameling van steeds tezamen voorkomende klinische verschijnselen/symptomen. Een dergelijke verzameling klinische tekenen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet bekend, maar is het geregeld samengaan van deze tekenen dusdanig opvallend, dat men ze groepeert tot een syndroom. Het woord komt van het Griekse sundromè, van sun [samen] en dromos [snel lopen] = samenloop. Zo kan de verzameling aan symptomen die Cushingsyndroom wordt genoemd, door meerdere pathologieën worden veroorzaakt. Bij de ziekte van Cushing ligt daarentegen één oorzaak aan de basis van de aandoening. Iemand met de ziekte van Cushing heeft het geheel aan symptomen dat Cushingsyndroom wordt genoemd. Vaak wordt de naam van degene die de verzameling symptomen het eerst beschreef als naam aan het syndroom gegeven. Op dat moment was vaak niet duidelijk wat de oorzaak was van het syndroom, later werd dit door onderzoek dan wel duidelijk. Toegevoegd na 1 minuut: Nog een definitie: Wanneer de oorzaak van een ziekte nog relatief onbekend is, kan deze ziekte alleen worden beschreven aan de hand van het klinische beeld dat uit meerdere symptomen bestaat. Deze ziekte wordt dan een syndroom genoemd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom

Een syndroom is een beschrijving van een reeks van klachten, vaak ontstaan door mogelijk 1 aangeboren oorzaak . Zo is het 'syndroom van Down' ontstaan door een fout in de deling van chromosomen. Wat nu de oorzaak is van het foute delen der chromosomen is niet bekend en daarom wordt het een syndroom genoemd. Vaak ontstaat een syndroom ook door genetische afwijkingen. Soms is de oorzaak van een bepaald syndroom ook niet bekend, maar valt het samengaan van een aantal voorkomende verschijningen zodanig op, dat men ze tot een syndroom groepeert. Het Down syndroom heeft altijd dezelfde kenmerken zoals; geestelijke handicap, samengaand met vaak hartproblemen en bepaalde typische uiterlijke kenmerken. Ook een aantal vaststaande klachten kan leiden tot een syndroom zoals het 'karpale tunnelsyndroom'. Dit wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw in de hand, doordat er een zwelling optreedt. (overbelasting, ongeval enz)

Een syndroom is een aantal pathologische verschijnselen in afgebakende combinaties. Vaak genoemd naar de arts of soms patient die het beeld het eerst vertoont in die samenhang . Bekende voorbeelden , M. Alzheimer, M. Addison, M. Crohn,M.Wilson (M=morbus oftewel ziekte van) Deze ziekten hebben tal van kenmerkende symptomen Om verschillende redenen worden syndromen ook wel eens stoornissen genoemd en soms verzwakt met het woord syndroom zelfs naar "verschijnsel" zoals Raynaud, wat in veler optiek toch echt een syndroom is met sterk invaliderende trekken. Deze trend lijkt ingegeven door de erkenning en vergoeding die de kwaal veroorzaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100