Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is de relatie tussen geweld en muziek?

Om twee uiterste te pakken:

Bezoekers van een Klassiek stuk heb ik zelden, wellicht nooit, zich aggressief zien gedragen tijdens of na een uitvoering.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld dance feesten.

Maar wat is dan de relatie tussen geweld en muziek?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

Rustigere mensen voelen zich misschien minder snel tot drukke, agressieve muziek aangetrokken en gaat hun voorkeur uit naar klassieke muziek. Terwijl drukkere mensen niks van klassieke muziek moet hebben en zich liever uitleven op een dance/metal feest.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik denk niet dat muziek met geweld te relateren is, maar wel karakters van mensen met zowel geweld als muziek.

Muziek wordt veelal uitgekozen op basis van je humeur en gevoel. Vredelievende mensen hebben een rustig, zacht en harmonieus karakter en daar past klassieke muziek het beste bij.
Mensen met een aggressief en druk karakter kunnen zich waarschijnlijk beter vinden in onder andere dance nummers.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik denk dat het meer te maken heeft met het soort bezoekers en ook de grote van een feest. Als je veel mensen op een kleine ruimte hebt gaat het sneller mis dan als het wat rustiger is. Ook het publiek heeft er mee te maken, heb je wat opgefokte types rond lopen dan maakt het niet uit welk soort muziek je draait, ze vinden altijd een reden tot matten. Ik ken in ieder geval zat dancefeesten waar het hartstikke relaxt en gezellig is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het verband is omgekeerd evenredig :

Natuurlijk wordt je rustig van rustige klassieke muziek, en druk en agressief van drukke, agressieve muziek, maar in de regel zijn het ook de mensen die al meer aan een van die twee profielen voldoen die zich door de ene of de andere soort muziek aangetrokken zullen voelen.

Daardoor werkt het eerder versterkend voor iets dat er al is, dan dat het effect uitsluitend door de muziek wordt opgewekt. Muziek is een uiting vaak van een lifestyle, en alszodanig zeker op deze twee uiteenlopende soorten concerten duidelijk te herkennen.

En ja, het moet ook wel een beetje in de aard van het beestje zitten. Een concertzaal vol klassiek-liefhebbers zal vermoedelijk toch niet de zaal afbreken als je er een metal-band laat optreden (al lopen ze vermoedelijk wel de zaal uit), en het publiek op een dance-party zal niet kalmeren van rustige klassieke muziek (sterker nog ,je hebt best kans dat ze alsnóg boos de zaal afbreken).

Het ligt dus meer aan het publiek dan aan de muziek, die gewoon bij het publiek passend gekozen wordt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
"In 1830 vond de Belgische revolutie plaats in Brussel na de vertoning van een opera 'De Stomme van Portici', in de Muntschouwburg. Tijdens de vertoning van deze opera klonk er een bepaalde aria met een tekst die opriep tot opstand tegen een bezetter, deze werd door het publiek luidkeels meegezongen. Na deze vertoning stroomde de verhitte bevolking vernielend en protesterend naar de staatsgebouwen en over het Centraal Park in de kern van de administratieve hoofdstad."

Le Sacre du Printemps: "De première in 1913 was dan ook verre van succesvol. Al direct na de eerste noten kwamen delen van het publiek in opstand. Het stuk kon alleen maar uitgespeeld worden doordat inderhaast opgetrommelde gendarmes enige rust in de zaal herstelden."
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding