Kun je veel autistische kenmerken hebben, maar geen autist zijn?

Iemand in mijn directe omgeving heeft veel autistische trekken. Moeite met uitwisselen emoties, weinig spontaan gedrag, stug in denken, lijkt hele andere denkpatronen te hebben etc. Ik weet dat mannen sowieso een meer autistisch brein hebben dan vrouwen. Maar kan het zo zijn dat je veel kenmerken hebt van een autistische stoornis, maar niet autistisch bent? Kan het ook aangeleerd gedrag zijn, vanuit opvoeding en achtergrond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, alle mensen hebben enkele autistische trekken. Je hebt alleen autisme als dit door een deskundige is vastgesteld. Soms kan het er erg op lijken dat iemand autisme heeft maar dat diegene het toch niet heeft omdat hij één of meerdere voorwaarden mist. Als je wilt weten of iemand autisme heeft kun je dat alleen te weten komen door een arts te raadplegen.

'autisme' is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende stoornissen. Daarnaast zijn er verschillende gradaties van ernst. Het gaat om aangeboren stoornissen, ontstaat dus niet door omgeving/opvoeding. Los daarvan: Overigens is het tegenwoordig wel erg populair om stickertjes te plakken. Ik hoor nogal eens dat ouders beweren dat hun kind ADHD heeft of PDD-NOS o.i.d. Iemand kan dus ook gewoon wat lomp aangelegd zijn, of een kind ontdeugend of vervelend zonder dat daar meteen een sticker op hoeft

Bronnen:
http://www.autisme.nl/

Autisme heet tegenwoordig ASS, Autisme Spectrum Stoornis. Je krijgt die diagnose als je een deel van de kenmerken hebt. Je kunt niet de stoornis bevestigen door vervolgonderzoek, dat heeft men nog niet ontdekt. wel staat vast dat het grootdeels erfelijk is. Het is een heel breed spectrum aan verschijningsvormen. Je kunt een taal/spraak stoornis hebben of juist een zeer goed ontwikkelde spraak hebben. Wat de kern is van deze stoornis is dat de in de hersenen de informatieverwerking significant anders gaat dan bij mensen die de stoornis. Iet hebben. Iha komt info en andere prikkels (tast, reuk, gehoor,) veel sterker binnen dan bij anderen. Mensen met ASS om ongerealiseerde prikkels aan elkaar te koppelen. Bv. Als je twee verschillende mensen naast je ziet lachen dan denkt zo'n iemand mogelijk alleen maar dat er twee lachen. Mensen zonder die stoornis snappen in een keer dat die twee samen een grapje maken. Er schijnen manieren te zijn om dit al bij Baby's vast te stellen via oogbewegingen. Om dat nu zonder referentie materiaal en achtergrond vast te stellen bij een bekende uit je omgeving lijkt mij heel lastig.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Leo_Kanner
http://www.autismspeaks.org/science/scienc...

‘Allemaal hebben we enkele kenmerken van autisme (zie afbeelding). Of heb jij niet van die vaste gewoontes waar je liever niet van afwijkt? Baal je nooit als ineens je agenda wordt omgegooid? Dat betekent nog niet dat je de diagnose autisme verdient, want daarvoor heb je streepjes op álle ontwikkelingsgebieden nodig. Men zegt dat mannen (door hun analytisch denken) meer autistisch denken van vrouwen. Of dat zo is? Deze laatste streepjescode, in de afbeelding, geeft in ieder geval de doorsnee mens weer, zonder autisme.’

Bronnen:
Geef me de 5 | Colette de Bruin

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100