Hoe komt het dat mensen email-berichten gemakkelijk onbeantwoord laten?

Ik maak zowel privé als zakelijk erg veel gebruik van email omdat ik het een erg handig communicatiemiddel vind. Wat mij stoort is dat mensen opvallend vaak verzuimen te reageren en dat je er vervolgens 'achter aan moet bellen' om een antwoord te krijgen.

Ik vind dat eigenlijk erg vreemd, in de directe verbale communicatie vind men het onbeschoft als je op een vraag je omdraait en de andere kant op loopt, maar in het geval van email is het min of meer geaccepteerd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat er een overkill aan email is. Iedereen stuurt een mailtje voor eenvoudige vragen die zelf op te lossen zijn. En zijn vervolgens verbaasd als er 24 uur later geen antwoord is. Rond kerst was het rustig op mijn werk. Heb ik mijn mailbox leeg gekregen. Inmiddels heb ik alweer 1000 mailtjes staan die nog niet afgehandelt zijn. Niet gek ook. Per dag ontvang ik tussen de 50 en 100 emailtjes, afhankelijk van de drukte. Dat is soms gewoon niet bij te houden.

Een e-mail wordt je vaak ongevraagd toegestuurd. Je kunt dan ook niet het recht van een antwoord opeisen. Overigens wordt ook op brieven vaak niet gereageerd terwijl dat wel de bedoeling is. Bij e-mails zie je echter direct wie antwoordt en wie niet. Daardoor is het reactieverzuim duidelijker zichtbaar is. Ik denk ook dat je een persoonlijk contact niet moet vergelijken met een e-mail bericht of -wisseling. E-mails kunnen immers en bloc uitgestuurd worden en digitaal persoonlijk geadresseerd worden. Veel mensen weten dit. Een "persoonlijke" e-mail is het dan in feite niet , alhoewel de aanhef dat wel suggereert. In een contact van mens tot mens is het besef van het persoonlijke van een contact natuurlijk duidelijk aanwezig en zal men -als men over fatsoen beschikt- daar ook overeenkomstig mee omgaan. Ook telefoneren is veel persoonlijker dan mailen, een mail is immers een monoloog, terwijl telefoneren (meestal) een dialoog is. Bij een schriftelijke vraag kun je gemakkelijker besluiten NIET te antwoorden. Overigens is bij mondelinge vragen antwoorden zelden verplicht, uit fatsoen doet men dat echter vaak toch wel. Met de overmaat aan e-mails kan het ook gemakkelijker gebeuren dat een belangrijke persoonlijk gerichte mail minder opvalt. Dit is met hoge prioriteit-instelling vaak al te voorkomen. Soms ook belanden mails in spamfilters omdat ze als zodanig verdacht worden, je ziet ze dan niet in je mailbox verschijnen en heel wat mensen controleren hun spamboxen niet, maar legen die wel regelmatig. Misschien is telefonisch contact als eerste aanzet daarom wel gunstiger. Als je er achteraan moet bellen, zo je schrijft, moet je immers alsnog de telefoon pakken.....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100