Hoe vindt je jezelf terug na een obsessie?

Hoe krijg je het onrustige gevoel weg? Ik merk dat ik alleen maar zit te wachten en ik weet nieteens waarop. :-) Hoe kun je weer genieten van hetgeen waarvan je van genoot, voordat je een obsessie kreeg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een obsessie ben je erg sterk gefocust, die gerichtheid moet langzaam weer uitwaaieren, breder worden. Je hoeft niet terug naar vroeger, dat kan niet. Je moet verder, spreid je aandacht en geniet, waar dan ook van. Je kunt, als het spreiden niet zo lukt je focus ook richten op schoonheid, dan raakt je aandacht vanzelf wat verspreider over je omgeving, omdat je overal moet kijken. Daarnaast brengt het vanzelf genieten met zich mee (twee vliegen in één klap). Het onrustige gevoel verdwijnt zodra jijzelf de regie weer ter hand neemt.

Het nadeel van een obsessie is dat het een soort verslavingsmechanime heeft en ook wel gekoppeld kan zitten (maar dat hoeft niet) aan een manie of manische fase ingeval een bipolaier stoornis, zoals manische depressiviteit. Je geest lamleggen met benzodiazepinen (valium/oxazepam etc.) zie ik zeker niet als eerste keus, je mentale vermogen om de obsessie te onderdrukken neemt dan ook enorm af. Het loskomen van een obsessie is immers een gevecht met een deel van jezelf. Het is dan handiger als je helder bent. De aard van je obsessie en de uitingsvormen daarvan spelen een belangrijke rol in de aanpak daarvan. Velen zijn immers geobsedeerd door celebs etc. Die obsessie slijt naarmate men in ziet dat dit ook ,maar sterfelijke mensen zijn met veel roem en vaak nog veel meer problemen. Heeft de obsessie een meer ziekelijk karakter (zelfverminking sadisme schadelijke vormen van perversiteit, de dood met risico van zelfmoord) dan zou ik de huisarts inroepen. Hij/zij kan dan beoordelen of er een psycholoog of psychiater aan te pas moet komen. Misschien dat je met lichtere middelen / therapien toe kan,. Belangrijk is dat je geest zich kan vullen met gezonde en bredere gedachten en je op deze manier uit je obsessie of de gevolgen daarvan raakt. Wanhoop niet, dat maakt het alleen erger, een pro-actieve houding en het ondernemen van dingen doin je voor de obsessie leuk zou gevonden hebben, brengen je weer dichter bij je zelf. Zoek goede betrouwbare vrienden op en speek met hen over alles behalve de inhoud van je obsessie, dus wel de daaruit voortvloeiende problemen en gevoelens maar niet het geobsedeerde zelf, dat kan juist aanwakkeren. De feedback van je vrienden kan meehelpen met het de baas worden over jezelf. VEEL sterkte...

Klasse antwoord

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100