Wat zijn de kenmerken en gevolgen van voor een persoon met manie (de ziekelijke fase na b.v de hypomane persoonlijkheid)?

heb het dus niet over een manische depressie, dus enkel over het (ziekelijke) euforische gedrag: problemen bestaan niet, alles wordt altijd jubelend en optimistisch benaderd en opgevat/beoordeeld wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Druk, impulsief gedrag, veel praten, niet slapen, geld verkwisten, alles tegelijk doen, luidruchtig, jezelf overschatten, van de hak op de tak, 10 dingen tegelijk doen en niet afmaken, grootste plannen maken en voorbeteiden (reis boeken, inschrijven nieuwe studie), niks af maken, stoppen met medicijnen. Resultaten: oververmoeid, vast zitten aan contracten, problemen met mensen die je van alles beloofd hebt, geldzorgen door verkeerde aankopen. Let wel: bovenstaande is een opsomming en niet alles is op iedereen van toepassing

Wat bedoel je met hypomane persoonlijkheid? Als het niet gaat om een manische depressie (tegenwoordig bipolaire stoornis) is er eigenlijk altijd iets anders aan de hand wanneer iemand (hypo)manisch gedrag vertoont. Een unipolaire depressie komt vaak voor, maar unipolaire manie is eigenlijk amper beschreven. Dat terzijde. Op je vraag noemt Martine al een aantal kenmerken. Andere zijn: veel en snel praten (niet kunnen onderbreken) een soort ongeremd enthousiasme (letterlijk niet te remmen), risico's nemen in bijvoorbeeld verkeer, middelengebruik, en seksueel gedrag. Dingen kopen die je niet kunt betalen, onrealistische ideeën, grootheidswanen, psychose. Het is trouwens wel belangrijk een onderscheid te maken tussen manisch en hypomaan. Manisch is vrij goed te herkennen vaak, dat is 'out of control', dingen doen die gewoon echt niet kunnen, grootheidswaan, en eindigt maar al te vaak in een opname. Heeft vaak psychotische trekken. Hypomaan is veel minder goed te herkennen: dat is het snelle praten, ideeën hebben zonder de problemen te zien, jagende gedachten, veel energie hebben, je erg vrolijk voelen en het gevoel hebben dat je de hele wereld aankunt, vaak zónder dat dat echt zichtbare schadelijke gevolgen heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100