Wat kan een oorzaak zijn dat een persoon een ander overlaadt met kado's zonder gelegenheid?

Heeft dat met compensatie, macht of afkopen van vriendschap te maken?

Toegevoegd na 9 minuten:
De situatie is als volgt; ik heb twee mensen in mijn omgevinhg die iedere keer weer een excuus hebben om spullen te geven, zowel oud als nieuw en ik heb nu al een paar keer aangegeven dat ik het niet wil aannemen of dat het niet nodig is. Maar het stopt niet. Ik ben benieuwd of hier een soort gedachte achter zit waar mensen een drang door krijgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit gebeurt vaak bij mensen die van zichzelf vinden dat ze op zich geen cadeau zijn en dus een cadeau moeten geven om waardevol te zijn. Het cadeau niet aannemen plaatst hen dan in een wat penibele positie, want dan wil de ander (in hun ogen) zelfs hun cadeau niet. Bij mensen met een lage eigenwaarde kan dit gelijk staan met complete afwijzing. Dit is een mogelijke oorzaak, maar wellicht is je vraag ook hoe je ervan af geraakt. Enkel de cadeaus weigeren kan het omgekeerde effect veroorzaken. Geef hen iets waardoor ze zich waardevol kunnen voelen en niet minderwaardig aan jou. Je kan bv. proberen om hen duidelijk te maken dat je hen leuk, handig, interessant e.d. ..vindt. Of dat ze goed kunnen luisteren, een prachtige tuin bezitten, geweldig mooie klederen dragen, zo een aardige kinderen hebben of nog iets anders als dat bij de situatie en je gevoel aansluit. Of aan hen raad vragen over iets wat ze goed kunnen. Als dit een tijdje doet en ze blijven cadeaus geven, wordt dan wat resoluter. Je kan hen dan zeker zeggen dat je hun cadeaus echt niet hoeft en ze gewoon teruggeven. Het zal wellicht hard overkomen omdat je wat de grond onder hun voeten wegneemt, maar zachte leermeesters maken stinkende wonden. Dus af en toe resoluut zijn is niet verkeerd, zolang je dit maar op een respectvolle manier doet.

Misschien heeft de gever een schuld gevoel ten opzichte van de ontvanger

Omdat hij [meestal] haar [meestal] erg leuk vindt? Toegevoegd na 7 minuten: Door je toevoeging is de vraag een geheel andere geworden. Negeer mijn antwoord maar.

Dit heb ik ook meegemaakt en ik kan het ook niet positief zien. Ik vind het woord "paaien" er het dichtst bijkomen. De reden is dus naar mijn idee om de relatie goed te houden d.m.v. het (ongewenst) geven van spullen.

ik hoop dat het vragen zijn uit nieuwsgierigheid, want in combinatie met je laatste vraag is het een zeer ongezonde situatie! stevig in je schoenen staan. nee is NEE en blijft nee. kom je er op dat moment niet mee weg (dan zou ik nadenken over hoe ik nog duidelijker over kan komen want blijkbaar is het niet gelukt, óf iemand heeft maling aan wat jij zegt, voelt en denkt) dan kan je z.s.m. de gifts afzender retour sturen. iemand kan je enkel inpalmen als jij de ander hiervoor de kans geeft. de reden kan zijn dat iemand het je gewoon gunt, maar dan nog moet jij je er prettig bij kunnen voelen. een andere reden kan zijn dat het compensatie is van persoonlijke aandacht bv. het impalmen ook ook een reden zijn, dan hoor je achteraf: je krijgt alles wat je hartje begeert, ik heb alles voor je over etc. kortom, ga op je strepen staan. je hoeft niet uit te leggen waarom je het niet wil, je wil het gewoon niet KLAAR. hier heeft de gulle gever gewoon rekening mee te houden, en als deze dat niet prettig vind is dat niet jouw probleem. (aan de reactie kan je waarschijnlijk inschatten wat de reden is geweest van de gifts) komen ze weer met een excuus dan kan je zeggen: ja snap het, maar alsnog voel ik me er niet prettig bij en stel het op prijs dat je hier rekening mee zal houden in het vervolg. is dit heel moeilijk kan je vragen of ik ergens belang bij heb, zodat ik zelf ook een keuze heb, maar ook dat is het prettig als je mijn reactie (en mij dus) serieus neemt en me geen dingen op gaat dringen.

Vaak zijn mensen er zich niet van bewust maar voor vele mensen is het makkelijker om te geven dan te krijgen. Daar hoeft niet altijd een weldoordachte reden achter gezocht worden. Probeer eens naar jezelf te kijken vanuit het standpunt van die anderen? Straal jij 'toevallig' iets uit waaruit die anderen bewust of onbewust zouden kunnen concluderen dat jij niet 'rechtvaardig' bedeeld bent door het leven in verhouding tot hun situatie? Het kan bijvoorbeeld voldoende zijn dat jij vanuit vrije wil redelijk sober leeft en dat die anderen verkeerdelijk denken dat jij iets te kort komt. Het kan ook zijn dat jij onbewust geen vrolijkheid uitstraalt en hopen die anderen jouw vrolijkheid aan te wakkeren door vanuit hun overvloed te delen met jou. We kunnen hier allemaal blijven raden naar één van de vele mogelijke redenen. Ik stel voor dat jij eens een gezellige babbel houdt met jouw weldoeners en hen gewoon vraagt 'Waarom' zij jou steeds weer overladen met spullen die jij echt niet nodig hebt. Als jij hen duidelijk maakt dat ze die spullen beter kunnen schenken aan mensen die er wél nood aan hebben dan stopt dit geef-fenomeen met zekerheid. Tenzij... jij die spullen stiekem (lees: onbewust) wel kan gebruiken maar durf/kan te het niet openlijk aanvaarden omdat jij zelf één van die doorwinterde gevers bent die onze natuur rijk is? Ga dus eerst eens op onderzoek naar de wellicht tegenstrijdige signalen die jij zelf uitstuurt. En pas als jij weet wat jij écht wil dan kan je een heel duidelijke reactie geven aan die anderen. Als het zichtbare en het onzichtbare plaatje dan klopt dan komt de boodschap ook duidelijker over. Je bent niet de eerste en ook niet de laatste die er zichzelf niet van bewust is dat wijzelf verwarring blijven zaaien door andere woorden of daden te uiten ten opzichte van onze ware innerlijke wens, begrijp je? Ik spreek uit ervaring vanuit de 2 kampen en bewust zelfonderzoek heeft bij mij veel duidelijk gemaakt. Ik wens het ook jou van harte toe. Succes ermee!

Betrek het eens op jezelf! Iemand die een ander cadeaus geeft die heeft daar duidelijke redenen voor, zoals Vriendschap, verliefdheid, vrijgevigheid of misschien wilt hij of zij wel af van zijn troep! Je moet wel heel naïef zijn of spelen dat je er dan geen gelegenheid inziet. Als het niet gewenst is, hoe komt het dan dat er nu 2 personen zijn die je overladen met cadeaus. Is dat toevallig of heb jij hierin ook een zeggenschap?

Je hebt het over spullen geven maar kun je deze wel gebruiken? Als mensen je spullen geven die ze aan anderen niet kwijt kunnen dan gaat het uit een vals soort medelijden. Door je iets te geven voelen ze zich een beter mens. Vergeet ook niet dat je niet alles hoeft aan te nemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100