Is gezond verstand bij elke mens iets anders?

Of is het eerder via een evolutie en als gelijke waarde in onze persoonlijkheid opgenomen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gezond verstand is bij elk mens anders. Omdat het gewone verstand ( je brein) ook bij elk mens anders is. Dat is het wat ons tot unieke personen maakt. "Gezond verstand" is het vertrouwen op eigen eenvoudige waarneming, ervaring en redenering. Het besef dat op actie reactie zal volgen, dat wat je doet, altijd gevolgen zal hebben. De mate waarin je dat kan beoordelen, is afhankelijk van je leeftijd, je genen, je ervaringen etc.

Het woord verstand wordt gedefinieerd als het „vermogen om goed, helder te denken, juist inzicht” en „het vermogen om over bepaalde zaken te oordelen”. Het impliceert dat iemand het vermogen heeft om met doorzicht te oordelen en te beslissen. Om van gezond verstand blijk te geven, moeten we dus ons denkvermogen gebruiken. Veel mensen laten liever anderen voor zich denken. Ze laten de media, hun leeftijdgenoten of de heersende mening beslissingen voor hen nemen,bij elke mens zal dit dus anders zijn.

gezond verstand is een breed begrip. wat men hier gezond verstand noemt is in een andere cultuur bv zeer afwijkend. ook binnen een cultuur is gezond verstand voor elk mens anders. het heeft te maken met normen, waarden, opvoeding, waarneming, verleden, persoonlijke interpretatie, verleden, overtuigingen, 'waarheden', is iemand objectief of subjectief, manier van berederen, vaardigheden, gedachten, gevoelens etc etc.

Ieder mens is uniek. Ook een gezond verstand, betekent, voor ieder mens iets anders, vaak een beetje anders, maar soms ook extreem anders. Iedere wetenschapper, heeft op zijn manier een gezond verstand, anders zou de wetenschap nooit ,zich verder kunnen ontwikkelen. Maar ook iedere niet wetenschapper, heeft min of meer een gezond verstand. Zelfs iedere geesteszieke, heeft voor hem zelf, een gezond verstand! We kunnen dan ook beter spreken van een min of meer, goed werkend verstand, of dat ook goed is, is moeilijk te bepalen en zal voor ieder ,iets anders beteken. Het is de basis van de evolutie van de mens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100