Door welke dingen/aspecten word je uiteindelijk gemotiveerd bepaalde dingen te doen?

Motivatie voor gedrag komt ten grondslag bijv. voort uit gevoel van veiligheid te willen hebben, maar ook uit zelfactualisatie dacht ik. Welke diepe motieven zijn liggen dus ten grondslag aan het gedrag. Zoals je mogelijk het boos worden op iemand kunt zien als (wanneer je het helemaal terug redeneert naar het grondslag motief) gemotiveerd door veiligheidsgedrag uit machteloosheid, omdat je zelfbeeld bijvoorbeeld werd aangevallen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Motivatoren voor gedrag zijn door verschillende (vooral psychologen) deskundigen onderzocht. Bijvoorbeeld McClelland, natuurlijk Maslov, Robert B White, Julius Kuhl. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Motivatie op Wikipedia. Ze hebben allemaal een eigen indeling en dus is dit een onderwerp waar de psychologie nog geen standaard in gevonden heeft. Je moet er je eigen inzicht op loslaten. Aangezien ik zelf in de human resources werkzaam ben interesseren mij de werkmotivatoren. Daardoor heb ik me er enigszins in verdiept. Ik zal je de link geven van een model waarin verschillende invalshoeken van deskundigen aan de orde komen en in relatie gebracht worden met elkaar. Motivatie om gedrag te vertonen heeft veelal te maken met wat jouw persoonlijke drijfveren zijn. Als je die drijfveren kent, dan kun je inschatten wat de betreffende persoon nodig heeft om zijn gedrag te veranderen. Dat kan dus zijn veiligheid, macht, erbij horen. Maar ook het streven naar een hoger doel, zelfontplooïng etc. Zo is iemand die zich graag conformeert aan een ander (de groep) en zijn voldoening haalt uit erbij horen, te motiveren door groepsdruk en contact met gelijkgestemden.

Bronnen:
http://123management.eu/0/040_mensen/a400_...

Indruk maken op anderen (zelfs nog meer dan op jezelf)

Lees wat over de theorieen van Maslov. In de pyramide worden de behoeften aangegeven die onze activiteiten aansturen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow

er zijn 2 soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf, jij wil iets. Niemand hoeft je te stimuleren om wat te doen je wilt het echt zelf. extrinsieke motivatie komt van buiten jezelf, je krijgt een beloning als je je kamer opruimt, meer geld als je meer scoort etc. Hierdoor wordt je gemotiveerd om meer te doen dan wanneer er geen beloning zou zijn.

Grofweg worden mensen gemotiveerd door twee dingen : - het willen bereiken van een doel dat anders niet bereikbaar is - het willen voorkomen van problemen die anders zouden ontstaan. Het eerste heeft vooral te maken met zelfontwikkeling en zelfdiscipline, interne factorendus, het tweede vooral met externe factoren. Alle mogelijke vormen van motivatie, van het doorzetten van een moeilijke studie tot het doen van de afwas, zijn uiteindelijk direct of indirect altijd op die twee motivaties - of een combinatie daarvan- terug te voeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100