Wat is een confabulatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De definitie ervan? Het vertellen van verzonnen gebeurtenissen of overdrijving van echte gebeurtenissen. Een risico bij mensen die door een noodsituatie in paniek zijn geraakt. Confabulatie is het verzinnen van feiten of gebeurtenissen om gaten in het geheugen op te vullen. (Wikipedia)

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/Confabulatie

te veel om op te noemen http://www.encyclo.nl/begrip/Confabulatie

Confabuleren Dit is het vertellen van verhalen die niet of slechts gedeeltelijk kloppen met de werkelijkheid. Het antwoord dat men geeft, heeft weinig te maken met de vraag die werd gesteld. Het verhaal vult op wat men niet meer weet. Soms lijkt het of men met confabuleren het eigen falen tracht te bedekken. Dementerende mensen kunnen bij een gesprek in verwarring raken. Het kan zeer verontrustend werken op een gegeven moment iets niet meer te weten. Geen wonder dat de geheugenlacunes dan soms met fantastische verhalen worden opgevuld. Het is onjuist dan te spreken van liegen of bedriegen. Het zijn hoogstens "leugentjes om bestwil", pogingen om een klein stukje zelfhandhaving te verkrijgen. Door aan te vullen wat men niet meer weet, heeft men toch het gevoel dat de wereld compleet is en begrijpelijk. Hierdoor vermindert de angst voor het vreemde wat er met hen gebeurt.

Bronnen:
http://www.btsg.nl/infobulletin/dementie/d...

Een ziekelijke vorm van liegen. Kan voorkomen bij o.a. Korsakov-patienten..

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Confabulatie

Het vertellen van verzonnen gebeurtenissen of overdrijving van echte gebeurtenissen.Een risico bij mensen die door een noodsituatie in paniek zijn geraakt.

Verzinsels om leemtes in het geheugen op te vullen.

confabulatie Het vertellen van verzonnen gebeurtenissen of overdrijving van echte gebeurtenissen.Een risico bij mensen die door een noodsituatie in paniek zijn geraakt Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/NL/confabulatie confabulatie door de manier waarop de inferentieregels zijn gemodificeerd om de diverse voorafgaande patronen op te slaan, is een activiteitenpatroon stabiel Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/NL/confabulatie Confabulatie Afgeleid van het Latijnse fabulare (praten) Een gemoedelijk gesprek. Een verzonnen mededeling. Gevonden op http://users.raketnet.nl/m.van.elburg/ CONFABULATIE -verdichtsel -vormsel van de fantasie -onderhoud -gesprek Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoor confabulatie con - fa - bu` la - tie [-(t)sie] («Latijn) de -woord (vrouwelijk) confabulaties vormsel van de fantasie, verdichtsel, verzinsel Gevonden op http://www.woorden.org/woord/confabulati confabulatie door de manier waarop de inferentieregels zijn gemodificeerd om de diverse voorafgaande patronen op te slaan, is een activiteitenpatroon stabiel Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/confabu confabulatie Het vertellen van verzonnen gebeurtenissen of overdrijving van echte gebeurtenissen.Een risico bij mensen die door een noodsituatie in paniek zijn geraakt Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/confabu

“Confabulatie is een psychische ziekte waarbij herinneringsvervalsingen zodanig een eigen leven gaan leiden, dat ze duidelijk niet meer overeenkomen met de waarheid. Voor de lijder is het echter wel waarheid, hij gelooft erin en zal heftig zijn eigen onwaarheden bevestigen en verdedigen.”

Bronnen:
http://woordvandedag.wordpress.com/2009/07...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100