Zou asperger in combinatie kunnen gaan met hoogsensitiviteit?

Toegevoegd na 3 minuten:
Het gaat hierbij om één persoon

Toegevoegd na 9 minuten:
Aangezien ik heb gelezen dat mensen met asperger gevoeliger zijn dan andere mensen, vraag ik me af of hoogsensitiviteit hiermee ook een link heeft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoogsensitieve mensen zijn vaak op vele vlakken gevoelig en nemen verschijnselen waar die normaal gespoken onopgemerkt blijven. Mensen met Asperger pogen zich wat af te sluiten voor signalen, zijn wel gevoelig maar meestal in een heel beperkt vlak. Ik zal pogen wat voorbeelden te geven, die kenmerkend KUNNEN zijn (maar dat hoeft dus niet zo te zijn) Een HSP er ziet vaak op grote afstand dat er met iemand wat aan de hand is, een Asperger leest vaak geen mimiek of lichaamshouding en heeft dan niet in de gaten dat er wat aan de hand is. Zo kan menig HSP er door de telefoon , puur aan de stem horen wat iemands toestand is, dit zal een Asperger kunnen ontgaan. Een Asperger ziet aan het nummerbord uit welk jaar een auto komt, dat ziet een HSP er niet. Een Asperger hoort dat de koeling van een computer niet (goed) werkt, omdat dat type een aantal blowers heeft, waarbij hij/zij hoort dat er een niet draait. Nogmaals, dit zijn slechts voorbeelden die niet verabsoluteerd moeten worden, zowel bij Asperger als HSP zijn variaties in de mate waarmee iemand met Asperger of HSP behebt is. Bij HSPers worden in het algemeen micro verschijnselen eerder opgemerkt terwijl bij Aspergers afwijkingen van patronen (of herkenning daarvan) meer op de voorgrond treden. In beide groepen komt gemiddeld genomen wat vaker een helder verstand voor (om dat stigmatiserend woord IQ te vermijden). De 2500 tekens zijn te weinig om echt een duidelijk beeld neer te zetten, ik heb oa. pleegkinderen waarvan er HSPers zijn maar ook Aspergers (gediagnostiseerd door psychiaters). Oppervlakkig beschouwd lijkt het soms op elkaar maar als je scherp oplet zie je wel degelijk verschil tussen HSP en Asperger. Als mensen in beperkte mate het een hebben kunnen ze ook het ander hebben maar mensen die sterk Asperger hebben zijn anders dan zij die sterk HSP hebben. Dat is mijn ondervinding, die wil ik echter niemand opdringen.

Asperger wordt tegenwoordig gerekend tot ASS. Autistische Spectrum Stoornissen. Het komt regelmatig voor dat mensen met ASS bijzonder gevoelig zijn voor geluid, licht, aanrakingen. Bedoelt u dat? Toegevoegd na 21 minuten: Uit onderstaande bron het volgende: 2.8 Overeenkomsten & verschillen tussen Asperger en Hoogsensitiviteit Verbaal vaardig zijn is een overeenkomst tussen kinderen met het syndroom van Asperger en hoogsensitieve kinderen (met name wanneer zij een bovengemiddelde of hoge intelligentie hebben). Bij hoogsensitieve kinderen is de intelligentie harmonischer ontwikkeld: zij leggen vlot verbinding met andere begrippen en laten een enorme diepgang zien. Kinderen met Asperger weten vaak veel van één onderwerp, zoals computers of wiskunde, en kunnen daar helemaal in opgaan. Beide typen kinderen kunnen eigenwijs en koppig zijn. Bij het hooggevoelige kind komt dit voort uit een gevoel voor rechtvaardigheid, een diep innerlijk weten en het doorzien van onecht gedrag bij mensen. Kinderen met het syndroom van Asperger zijn daarentegen vaak koppig en vasthoudend omdat ze bang zijn hun grip op de situatie te verliezen. Ze hebben behoefte aan voorspelbare situaties en houden niet van veranderingen, omdat ze die niet goed binnen een bepaalde context kunnen plaatsen. Kinderen met Asperger lijken wel te willen communiceren, maar doen het zo slecht doordat het hen blijkbaar ontbreekt aan een intuïtief begrip van hoe je moet luisteren en wanneer je moet praten. Een hint of ironie begrijpen, een geheim bewaren of een gezichtsuitdrukking ontcijferen zijn dingen die ze niet kunnen. Ze praten vaak monotoon over een onderwerp dat verder niemand interesseert. Dit gaat allemaal niet op voor een HSK. (Aron, 2005 boek, p. 49-50) Toegevoegd na 22 minuten: In het stuk uit de bron gaat het over emotioneel hooggevoelig. In mijn eerste reactie over fysiek hooggevoelig.

Ik krijg de laatste jaren sterk de indruk, dat het heel vaak gepaard gaat met HSP, ik zie dit ook bij autisme en borderline. Of dit altijd zo op gaat weet ik niet, zo ja, dan moet er ergens een link zijn tussen deze stoornissen en HSP.

Mijn antwoord kan ik helaas niet staven met onderzoeken. Mijn zoon heeft Asperger Syndroom en de psycholoog zegt, dat er momenteel veel onderzoek gedaan wordt naar deze combinatie van Asperger en HSP. Mij zou het niet verbazen, als dit inderdaad zo blijkt te zijn. Overigens wordt er sowieso onderzoek gedaan naar HSP. Punt is, dat je er eigenlijk weinig verder mee kan: dan heb je Asperger en HSP.... en toen? Daar zal je dan toch verder mee moeten leven en daar voor jezelf een weg in moeten zien te vinden.

HSP, borderline en autisme gaan hand in hand, echter bij Asperger (ook een autistische aandoening) wordt vaak het tegenovergestelde gezien. Een persoon met HSP heeft een hoog rechtvaardigheidsgevoel terwijl een persoon met Asperger vaak geen gewetenswroeging heeft. Zo zijn er meer tegenovergestelde te benoemen tussen de aandoeningen. Dit wil niet zeggen dat er aandoeningen die in het spectrum van HSP niet voor kunnen komen bij een kind met Asperger en omgekeerd. De onderzoeken naar deze aandoeningen staan nog allemaal in de kinderschoenen, ook de medische wetenschap weet hier nog te weinig vanaf.

Zelf heb ik het sterke vermoeden dat ik een Asperger type ben en ben ook hooggevoelig. Kan slecht tegen harde geluiden en energieën van groepen mensen. Een asperger type heeft behoefte aan orde, privacy en voorspelbare situaties. Herrie heeft vaak te maken met chaos (meestal ontstaat het op onvoorspelbare momenten) en dringt ongevraagd de persoonlijke ruimte in.

Klopt inderdaad, ook mensen met add zijn vaker hoogsensitief

Zelf ben ik erg over dit onderwerp aan het nadenken, en hoe meer ervaring ik heb met hooggevoelige kinderen en volwassenen, hoe meer ik een patroon begin te zien. Erg veel mensen hebben wel een mate van autistische neigingen, die je nog als normaal kunt zien. Hooggevoeligheid is als aanleg bij één op de vijf mensen aanwezig. Ik zie het proces bij mijn hooggevoelige zoon van 10 nu van dichtbij: hij is zo gevoelig, dat emoties hem letterlijk pijn kunnen doen. Ik ben zijn hele leven met hem aan het werk, om hem te leren, het te uiten, niet weg te stoppen. Te communiceren over wat hem dwars zit. Hoe dan ook, zoals ieder mens heeft hij al wel trauma's opgelopen, is gekwetst geweest. In antwoord hierop begint hij zich nu af te harden, met behulp van zijn verstand. De emoties te ontkennen. Zelfs gebeurtenissen te ontkennen die de emoties ten gevolge hebben gehad. Hij probeert confrontaties te vermijden, op het ongezonde af. Hij trekt zich ook meer fysiek terug, probeert rust te vinden in activiteiten waar hij niet bij gekwetst kan worden. Legopoppetjes doen je niet pijn. Donald Duckjes lezen tot je erbij neervalt. De reactie van de maatschappij (leerkrachten, orthopedagoog, etc.) is hier het stempeltje Asperger op te willen gaan plakken. het lijkt steeds meer voor mij; dat HSP er eerst is, en als het kind er niet goed genoeg mee om kan gaan, er een copingmechanisme in werking treedt, waardoor het kind naar buiten toe ongevoelig lijkt, niet invoelend in anderen, patronen laat zien die 'anders' zijn, waardoor hij in het niet normale spectrum valt. En dus: stempeltje Asperger, of PDD Nos, of ASS. Maar. voor mij is een autist een uiterst gevoelig persoon. Wij zijn de autistische maatschappij die geen ruimte heeft voor de kwetsbaarheden van de Hsp. Allemaal zeurkousen. Wie ontbreekt het nu eigenlijk aan invoelingsvermogen????

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100