Waarom zetten mensen een tatoeage?

Ik zoek een psychologische reden.

Toegevoegd na 10 minuten:
Waarom een tatoeage en niet een ring, hanger, foto, e.d.?

Toegevoegd na 1 uur:
Het gaat mijn om onze eigen samenleven in de huidige tijd!
Er zijn extremen zoals de welbekende Ben Saunders.

Is het misschien ook niet een vorm van zelfverminking? Of een methode om een pijn te verdrukken, lichamelijke pijn of mentale pijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat ze het mooi vinden. Omdat het een herinnering is die ze graag vlak bij zich hebben en zichtbaar. Om een periode te markeren in hun leven. Toegevoegd na 1 uur: Een ring, hanger, foto e.d. kan je kwijtraken/vergeten/gestolen worden. Een tattoo is ALTIJD bij je!

Omdat ze dat willen. Toegevoegd na 1 minuut: (eigenlijk omdat ze er voor betaald krijgen, de klant 'laat een tatoeage zetten') Toegevoegd na 1 uur: Je kunt er alle kanten mee op. Een tatoeage kan zowel een bevestiging van de autonomie als een teken van onderwerping zijn. Het kan mode zijn, uitdrukking van de groepsidentiteit of domweg een 'geintje' in een dronken bui. Er zijn veel aanleidingen voor te bedenken, maar de reden blijft het willen. Zoals met de meeste dingen. We willen het en bedenken daarna wel waarom...

Als het goed is de reden om iets uit te dragen wat iets extra's voor hen betekend. Dat kan zijn een bepaalde liefde voor iets of iemand maar ook een lifestyle. Persoonlijk vindt ik een tatoeage wel mooi als die maar niet over de top is en niet het halve lichaam bedekt. Sommige mensen nemen een tatoeage om het tatoeëren zelf en plakken hun hele lichaam vol. Zelf heb ik er 1 en mijn vrouw ook exact dezelfde alleen op een andere plaats met iets wat ons bindt en onze levensvisie symboliseert.

De eeuwige drang van kijk mij eens!!! Toegevoegd na 4 uur: Na jouw toevoeging: een ring, hanger of foto, is een tijdelijk voorwerp, het kan zoek raken, verslijten, verbranden. Een tattoo is een signaal naar buiten voor de rest van je leven, een teken van grote adoratie voor iemand, het laten zien hoe groot je liefde wel niet is, je hebt er zelfs pijn voor over om dit te tonen. Zolang een tatoeage is die maar een klein deel van het lichaam bedekt, is het ook decoratie, echter sommige gaan hier zo ver in, dat het een dwangmatige lichaams verminking kan worden, als ook je hele gezicht vol met draken en slangen zit, ervaar ik het niet meer als decoratie, maar als een exces. Maar ook dan nog is het vooral, kijk mij eens!! Het door een tatoeage laten zetten, kan een teken zijn van verdrukken van lichamelijk en / mentale pijn, komt natuurlijk ook voor, het is dan een teken van opstandigheid, het niet willen accepteren, er bewust niet bij willen horen, een schreeuw om aandacht. Soms een kreet om hulp.

Iemand kan verschillende redenen hebben om een tatoeage te laten zetten: esthetisch: de tatoeage wordt als een sieraad voor het lichaam beschouwd. status: de omgeving van de drager (en de drager zelf) ontleent een bepaalde waarde aan de tatoeage, zoals bij de Nieuw-Zeelandse Maori de Tā moko. identificatie: de drager hoopt aan de hand van zijn tatoeage te worden herkend, na bijvoorbeeld verdrinking. Dit was de gebruikelijke reden voor zeelui. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de meeste gevangenen in Auschwitz een identificatienummer op hun arm getatoeëerd, en de overlevenden droegen dat als ereteken. Bij leden van de SS, het elitekorps van nazi-Duitsland, werd hun bloedgroep onder hun oksel getatoeëerd. medisch: de drager hoopt gevrijwaard te blijven van bepaalde ziekten door het dragen van een tatoeage. Zo had Ötzi tatoeages op gewrichten, reden waarom men vermoedt dat hij aan artrose leed. cosmetisch: littekens, brandwonden of wijnvlekken kunnen door middel van tatoeages minder opvallend gemaakt worden. Ook worden verloren gegane wenkbrauwen vervangen door tatoeages. intimidatie: de drager geeft aan lid te zijn van een bepaalde criminele organisatie zoals de Yakuza in Japan. Soms heeft de tatoeage binnen het criminele milieu een specifieke betekenis; zo zou in bendes in de Verenigde Staten en Canada een tatoeage op het gezicht in de vorm van een traan het teken zijn dat men een lid van een rivaliserende bende zou hebben gedood [1] Volwassenwording: In een aantal culturen is het gebruikelijk dat een persoon zich bij het bereiken van de puberteit laat tatoeëren. Het roer om: Het maken van een nieuwe start in het leven is vaak een reden om een tatoeage te laten zetten en zo te laten zien dat je veranderd bent.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tatoeage

Van de vijftien redenen waarom mensen door de eeuwen heen zich lieten tatoeëren zijn de volgende vier motivaties volgens mij psychisch: - Om door een moeilijke periode heen te komen zoals puberteit of zwangerschap. - Als bewijs van bewezen moed. - Om emoties uit te drukken. - Om bij een bepaalde groep te horen. Toegevoegd na 14 minuten: Een sieraad is een tijdelijke versiering. Een piercing heeft al een wat meer permanent karakter (de piercing zelf kan weer worden uitgedaan, maar in eerste instantie blijft het gat bestaan). Maar een tatoeage neem je in principe voor het leven. Omdat het een permanente versiering van je lichaam is zal iemand die een tatoeage laat zetten daar voor kiezen boven een tastbaar ding wat vergankelijk is. Zo laat men bijvoorbeeld de foto van een dierbare overledene tatoeëren.

Bronnen:
http://www.pienternet.be/e-zine/nieuwsbrie...
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project...

Een tatoeage verandert niet alleen het lichaam , maar kan ook de geest doen veranderen http://www.tonsoftattoos.com/wp-content/uploads/2005/10/i03_015.jpg Toegevoegd na 3 minuten: mensen kunnen zich erdoor gesterkt voelen, zich bij een groep betrokken voelen,of gewoon domweg mooier voelen door het hebben van hun gewilde design.

Geen psychologische, maar een biologische. Om seks te hebben en te houden. In de natuur is het opvallen en indruk maken op de partner de enige reden om gek te doen. Allerlei zaken als "mooi vinden", stoer doen, etc. is ondergeschikt aan de oerdrang om er beter uit te zien dan de ander en meer kans te maken op nageslacht. Dit komt bij dieren als bij mensen voor en is een universeel principe. Antropologen zien dit oergedrag terug bij primitieve volken. Uiteindelijk wordt het gedrag ook onderdeel van een bepaalde cultuur. Daarom zie je bij deze primitieve volken ook bepaalde tatoeages terugkomen, de zogenaamde tribals. Dit geeft een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Sommige onderzoekers geloven zelfs dat het tatoeëren al sinds de Prehistorie plaatsvindt, toen onze voorvaderen zelfbewustzijn ontwikkelden en sociale gemeenschappen vormden. Als je psychologische redenen zoekt; er zijn boeken vol over geschreven, bijvoorbeeld het Lexicon der tatoeages. Toegevoegd na 3 minuten: Inmiddels lees ik bij andere antwoorgevers allerhande voorbeelden die te maken hebben met het biologisch grondbeginsel van seksuele selectie en sociale binding. Toegevoegd na 12 minuten: Bijgaand ook een link over de geschiedenis van tatoeages en een preview van "the world of tatooes". Toegevoegd na 2 uur: Je hebt je antwoord uitgebreid met zelfverminking. Zelfverminking heeft een psychologische basis, maar is m.i. bij een tatoeage helemaal niet aan de orde. In zijn boek " Signes d'identité "(* bron) probeert socioloog David le Breton, professor aan de Universiteit van Straatsburg, uit te leggen waarom tatoeages en piercings zo in zijn. Volgens hem gaat het allerminst om buitenissige lichaamsversieringen, integendeel: ze kunnen het zelfbeeld en de identiteit van de jongere versterken. Daarnaast hebben de meeste lichaamsversieringen ook als functie 'zichzelf op een ludieke manier in de kijker te plaatsen en zijn lichaam te erotiseren.' In tegenstelling tot tekenen van leed en zelfverminking zijn piercings en tatoeages dan ook veeleer een positieve manier om zich te tonen aan de wereld, aldus deze socioloog. Zelfverminking is altijd negatief bedoeld.

Bronnen:
* David Le Breton, Signes d'identité....
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken...
http://www.e-gezondheid.be/piercings-tatoe...
http://www.hesseltvandinter.com/downloads/...
http://www.tokomo.nl/website/index.php?opt...

Omdat je een hanger, foto of wat dan ook kwijt kunt raken (wat mij regelmatig gebeurd) en een tattoo heb je voor altijd bij je :)

Ik heb er 3. En bijna niemand weet dat. Ik heb ze onder mijn kleding op NIET sexuele plaatsen. En ik ageer op de reacties hier dat het is ter show of pochen of sexueel. Ik heb het uit puur persoonlijke reden gedaan. En of een ander dat mooi of niet mooi vindt boeit mij niet

ik heb een tattoo laten zetten na een moeilijke tijd in mijn leven dat was als een soort afsluiting ik denk dat iedereeen een eigen reden heeft waarom dat je een tatoeage laat zetten dat is heel persoonlijk

*Omdat ze het mooi vinden *Om zich af te scheiden van de massa *dierbare betekenis, zoals herinnering aan een geliefde of overledene, of beroep *om bij een bepaalde groep te horen *verslaving aan tattoo's *sommigen zelfs om die pijn te kunnen voelen *imago *omdat zij hun lichaam dan mooier vinden *om stoer of mooi gevonden te worden *sommigen om te provoceren t/o de buitenwereld *Om jezelf te zijn en te doen wat JIJ mooi vindt. *Gewoon geld te veel en dan maar weer een erbij zetten Toegevoegd na 1 minuut: ik vind het trouwens zelf niet echt zelfverminking... je huid heelt tenslotte weer. scarfacation vind ik wel zelfverminking. zo ook operaties om je lichaam er totaal anders uit te laten zien. Mensen die hun oren puntig laten maken of hun hoektanden zoals die van een katachtige bijvoorbeeld.

Na de acceptatie van mijn nieuwe leven in mijn karretje heb ik als 'persoonlijke herdenking' een tattoo op mijn borst, direct op mijn hart, laten zetten. De zelf ontworpen tattoo is voor mij een symbool van acceptatie van een nieuw leven.

Sommige zien het puur als kunst, maar dan op je lichaam. Vaak zit er een verbintenis aan met een gebeurtenis in hun leven die ze altijd bij zich willen dragen.

Misschien doen ze het in de ijdele hoop zich van de massa te onderscheiden?

de symbolen van mijn dierbaren. mijn onuitputtelijke bron van energie ( als ik er niet uit kom kijk ik naar mijn tattoo waarbij ik mijn geduld vandaan haal en mijn gezond verstand kan gebruiken.) het is iets wat van alleen is apart zelf gecreëerd. voor iedereen is het anders voor mij is het net zo heilig als dat ik een kruis draag of een gebed. ik geloof er in dat het me alle uitkomst bied net zoals mijn hond heb ik ook met mijn tattoo een band. kinderachtig ? wel nee :) jullie geloven toch ook vast wel in iets wat jullie niet gezien hebben ? ik heb mijn levensstijl ook gebaseerd op mijn tattoo :)

Ik heb mijn tatoeage laten zetten omdat ik mij verbonden voel met een bepaald land en heb ook iets eigens van de cultuur van dat land op mn schouder laten tatoeeren, toch geld dat niet voor alle tattoos die worden gezet. Veel zijn Jongeren doen het omdat ze het stoer vinden. Ik moet zeggen, het werkt ook vrij verslavend. Gelukkig kost het aardig wat en voel je het ook wel redelijk zodat je niet elke dag in de tattoo shop zit om elk boodschappenlijstje op je arm te laten zetten. De meeste tattoos hebben emotionele waarde, en zijn daarom belangrijk vooral voor de eigenaar van de tattoo. Of er mensen die het gebruiken om zichzelf te pijnigen vraag ik me af... ik bedoel, er zijn makkelijkere manieren, maar het zou kunnen natuurlijk, daar doe ik geen uitspraak over, al weet ik wel dat de meeste tattoos worden laten gezet om altijd aan een bepaald iets terug te denken.

Bronnen:
eigen inzicht.

Om dezelfde redenen als waarom mensen hun haar verven, kunstnagels nemen, make-up gebruiken etc. Ter verfraaiing. Waarom zo negatief over tattoos (en piercings) terwijl we het piercen van oorlellen voor oorbellen wel normaal vinden. Normen en waarden verschuiven steeds en zijn gelukkig ook heel persoonlijk. Het "waarom" is dus op een dergelijke vraag niet te beantwoorden. Er zijn net zo veel redenen als er mensen zijn.

Het zijn voor mij symbolen die belangrijk zijn in mijn leven en zeggen iets over wie ik ben of wat ik uit wil dragen,het hoort bij mij en bij periodes van mijn leven,is mijn gevoel over hoe ik dingen ervaar in het leven.........

ik denk dat sommige mensen zoals jij zegt het doen om pijn wegtedrukken of sommige mensen als je heel erg van iemand houd en dat wil laten merken maar ik denk dat als je zelf een tatoeage hebt dat veel beter weet

Herinnering aan iets/ iemand om stoer te doen Om te uiten wie hij/zij is omdat die gene het mooi vind enz.

Dit doe puur om jezelf te onderscheiden. Hetzelfde doe je namenlijk met je kapsel, je kleding etc.

Omdat de mens (mijzelf incluis) zich gedraagt als een slaafs kuddedier en, paradoxaal genoeg, zijn individualiteit meent te moeten bevestigen door het gebruik van een aan groepscodes gebonden lichamelijke beeldtaal.

emotionele redenen

omdat ze een tatoage willen duuh XD

ze willen graag iets extra's, iets anders dan anderen. sommige mensen zetten alleen maar tatoeages om op te vallen

Om dezelfde reden dat ze mooie kleding willen dragen of een piercing zetten etc.

Omdat ze het mooi vinden als een soort van lichaamsverfraaiing, er zijn idd ook mensen die een herinnering op die manier vasthouden. Van oudsher zijn het echter de oosterse volkeren, en bijv de maori die er een symboliek bij hadden...die is nu een beetje in de vergetelheid geraakt

Dat is dezelfde vraag als: waarom draagt iemand een piercing. Het wordt mooi gevonden. Smaken verschillen.

Omdat sommige mensen er een achter liggende gedachten bij waarom ze dat doen. Bv een naam van overleden kind oid of een teken die iets betekent of gewoon omdat ze het mooi vinden.

Omdat ze het leuk vinden.

omdat ik er na 3 jaar achter kwam dat ik een kind heb , en op haar/zijn verjaardag heb ik hem laten zetten. ik zie die tattoo elke dag. me kind kan nooit dichtbij genoeg zijn. dus het is geen uiting van pijn maar een uiting van trots.

Sommige mensen vinden tekeningen op hun lichaam mooi en stoer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100