Is preutsheid aangeboren of aangeleerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik denk ook dat het aangeleerd is. voor het grootste deel. echter: het zit denk ik ook wel een beetje in iemands karakter. iemand die meer ingehouden, ingetogen en wat schuw van aard is, ik noem deze specifiek er zijn vast nog andere gedragingen of trekken te bedenken, zou meer preuts kunnen zijn dan een extravert, naar buiten gericht graag in het middelpunt staand persoon.

Dat is aangeleerd gedrag. Ik heb nooit een baby geboren zien worden met de handen voor het geslachtsdeel.

AANGELEERD!

Aangeleerd en makkelijk af te leren.

Aangeleerd. Kinderen imiteren sociaal wenselijk gedrag. Wat wel vrij gebruikelijk is, is dat pubers door een preutse fase gaan 'als alles uit begint te botten', ook al hebben ze het van thuis uit niet meegekregen. Als er niet te veel aandacht aan besteed wordt, komen ze daar vanzelf weer overheen.

Nee, da's aangeleerd! Net zoals 'manieren'.......

Het is aangeleerd MAAR de aanleg hiervoor is bij de één groter dan bij de andere. Ik zie bij mijn kinderen een duidelijk verschil in preutsheid en ook de leeftijd waarop ze dit kregen is verschillend. Verder zie je ook dat er meer invloeden zijn dan alleen ouders (ook voor relatief kleine kinderen) want als wij na het (kleuter) zwemmen in de "grote" kleedkamer gingen, dat is wel zo praktisch nl , droogden de ouders zich "normaal" af (die zitten er niet zo mee) terwijl mijn (toen) kleuter zich zo veel mogelijk bedekt probeerde te houden.

bijna alles is aangeleerd,... nurture dus

Bronnen:
sociaal pedagogische opleiding gehad,...

Dat is afhankelijk van de wetenschapper die je spreekt, deen beweerd bij hoog en laag dat gedrag is aangeleerd, de ander beweerd dat het in de genen zit en bij de volgende is het een combinatie. Denk zelf dat in geval van pruetsheid je gevoel van zekerheid nog een veel grotere rol speelt dan een van beide bovengenoemde. Aangezien een zelfverzekerd iemand zichzelf veel eerder zal tonen dan iemand die dit niet is en dit is meer afhankelijk van de zowel de opvoeding en de omgeving waarin hij/zij is opgegroeid als wel de omgeving waar hij/zij zich op dat moment bevindt. Ik voel me naakt veel vetrouwder in bijzijn van mijn inmiddels ex-vriend dan in een kleedkamer vol met top modellen.

99% is het aangeleerd, 1 % misschien het aangeboren 'preutsheidsgen', een klein beetje erfelijk!

wat versta je onder preutsheid? Als alles goed verloopt en je kunt goed alles uiten en bespreken dan zal er ook wel antwoord gegeven worden op je gevoelens en vragen. Het is je eigen levensgroei! Kiezen en delen! Of Delen en Kiezen!

ja dat is toch wel moeilijk uit te leggen en te begrijpen. Ons karakter is grotendeels erfelijk, dus een kwestie van je genen, in dat karakter zitten vast wel eigenschappen die met preutsheid te maken hebben, maar je opvoeding,en de maatschappij geven daar een invulling aan. Zo is het ook goed mogelijk dat mensen die erg preuts zijn opgevoed het toch niet zijn! Dus moet het voor een deel ook met je karakter te maken hebben. Preutsheid zie je vaak bij enigsinds stille mensen, wat verlegen, in zich zelf gekeerd, ingetogen, minder of weinig zelfvertrouwen, een kleine ego, bescheiden mensen. Dus lijkt het zeker ook met je genen te maken hebben.

Aan geleerd. Je moet ook snappen dat niks doen ook een handeling is in een opvoeding. Soms kan het een bij effect zijn van juist andere zaken die ze geleerd hebben. Punt is denk ik juist zo duidelijk mogelijk bij alle dagelijkse activiteiten uitleggen waarom, op welke manier etc we zaken doen. Ik denk ook niet dat je het gesprek aan moet gaan zoals bij preutsheid maar eerder het laten merken met je gedrag wat wel en niet kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100