Zijn euromunten moeilijker te onderscheiden dan guldenmunten?

Voor mij zijn de euromunten veel moeilijker van elkaar te onderscheiden dan vroeger de guldenmunten. Dat geldt voor alle waardes.

Komt dat doordat ik ben overgegaan van de ene muntensoort naar de andere?

Of hebben jongeren van nu, die nooit guldenmunten hebben gekend, ook meer moeite de munten te onderscheiden dan de jongeren van toen met guldenmunten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Interessante vraag. De euromunten (1ct, 2ct en 5ct) en (10 ct, 20ct, 50ct) lijken erg veel op elkaar. Als je dit vergelijkt met de oude Nederlandse munten, dan was er meer verschil. Jongeren rekenen dan wel weer eenvoudiger met euro's dan mensen die de gulden nog gebruikt hebben. Overigens denk ik wel dat het herkenningsvermogen ook bij 'gulden'mensen steeds sneller wordt.

Ik ben ook van de gulden (na jarenlang gebruik ervan) naar de euro overgegaan, maar ik heb nooit moeite gehad met de herkenning. Dat komt door de grootte en de ribbels aan de zijkant. De 'guldenmunten' zagen er anders ook allemaal eender uit, met uitzondering van de 1 en 5 cent.

Klopt, ze zijn te dik en hebben te weinig individualiteit zeg maar... De gulden-stukken hadden allemaal hun eigen identiteit en dat hebben de huidige munten niet... Ze hebben geen schwung, zogezegd... Vroeger zag je al op meters afstand wat er op de straat lag, dat is ook al niet meer... En er zijn ook zo veel verschillen in de afzonderlijke muntjes zelf... En vroeger hoorde je als je een haffel muntjes had en je schudde het een beetje door elkaar dan hoorde hoeveel je in je hand had bijna, vooral toen de gulden nog van zilver was... De munten leven niet meer zoals vroeger en dat is jammer en ook slechter te onderscheiden, nu moet je altijd kijken, dat hoefde vroeger ook niet... Het is zelfs zo dat je anders moet tellen... De Fransen verkopen niets dat X,75 centen kost... Dat is daar allemaal X.80... Dat heeft met hun telling te maken... Quatre-vingt, dat zijn vier muntjes van 20, of soicante-dix, 3 van 20 en eentje van 10... Klopt helemaal...

Ik heb geen idee hoe de jongeren die de gulden niet hebben mee gemaakt het verschil onderscheiden. Ik heb er in ieder geval niet echt problemen mee... De munten zijn van de zijkant goed van elkaar te onderscheiden. Alleen de 2 en de 5 eurocent munten zijn in doorsneede bijna even groot. Dus dit kan nog wel eens tot enige verwarring leiden. Voor de rest heb ik er absoluut geen problemen mee... Toegevoegd op 01-06-2009 09:14:31 Op onderstaande link kun je zien wat de verschillen zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Euromunten

Ikzelf heb er geen enkel probleem mee om de munten te herkenen zonder naar de waarde te kijken die erop staat. het is voor mij simpelweg of kijken naar de grote van de munt of de ribbels op de zijkanten en dat in combinatie met de kleur. Wel zie ik dat nog steed veel mensen er nog problemen mee hebben(ook die de gulden niet of nauwelijks hebben gekend) want die draaien dan elke munt om om de waarde te bekijken

Ja, ze lijken teveel op elkaar. En ze zijn vooral veel te dik (en dus te zwaar). Hoewel, vroeger werd er ook veel geklaagd over de gulden en de rijksdaalder, die teveel op elkaar zouden lijken.

Ik herken het wel een beetje, maar ik denk dat het er gewoon vooral mee te maken heeft met welke munt je bent opgegroeid. De 1 en 2 centen worden niet echt meer gebruikt, dus dat scheelt een hoop verwarring. De 10, 20 en 50 cent zijn vrij makkelijk uit elkaar te houden. De 20 heeft een duidelijk andere rand, de 10 en 50 hebben dezelfde rand maar verschillen erg veel in grootte. Meestal kijk je in je portomonee toch op de rand van de munten. Ik vind dat ze goed hebben nagedacht over de verschillen tussen de munten en dat dat ook best goed uit de verf is gekomen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Euromunten#Be...

Ik heb het ook! Het gaat wel, maar ik moet nog altijd even kijken, 't blijft vreemd

De muntjes van 1 en 2 cent vind ik lastig uit elkaar te houden, maar doordat steeds mer winkels weer gaan afronden zie je die niet zo vaak. De andere munten zijn gemakkelijk te onderscheiden door grootte en structuur van de rand te vergelijken. Dat geldt tenminste voor muntjes in de portemonnee, die je dus van de zijkant ziet. Plat liggende munten, op een tafel of toonbank, zijn inderdaad een beetje lastig in 1 oogopslag te herkennen.

Ik kan ze steeds beter uit elkaar houden. Ik denk wel dat het betalen met pin- en chipkaart ervoor zorgt dat we niet meer zo bezig zijn met de muntjes, waardoor we als het ware de praktijk, de oefening, kwijt zijn. Of dat voor jongeren ook zo is? Nee ik denk het niet. Ik merk dat mijn kinderen handiger zijn met de euro-muntjes. Dan voel ik me (ondanks dat ik onder de 40 ben) behoorlijk oud. Toegevoegd op 02-06-2009 22:45:04 Oh ja, wat ik ook niet aangeleerd krijg is het verschil tussen 1 en 2 euro munten. Ik weet dat de kleur andersom is, maar ik moet echt kijken wat erop staat om te weten welke welke is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100