Waarom (of: hoe) blijft een tollend muntje rechtop staan?

Laat een muntje, of een ring o.i.d. snel rondtollen, dan merk je dat, zolang het snelheid heeft het niet om valt. Waarom niet ?
En waarom werkt het alleen bij ronde vormen ? En werkt het niet wanneer ik b.v. een 4-kantje op z'n hoek laat draaien ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt de munt een dot energie gegeven om deze te laten draaien. Deze energie wordt besteed aan de luchtweerstand en wrijving op het contactpunt met de ondergrond. Als het energieverlies toeneemt, neemt de snelheid af, totdat de beweging de zwaartekracht niet meer kan ondersteunen en het muntje begint te wiebelen, wat het draaien verder vertraagt en het muntje uiteindelijk doet vallen. Theoretisch zou het volgens mij ook met de punt van een vierkanten munt moeten lukken, maar dan zou de aanvangssnelheid veel groter moeten zijn om de luchtweerstand en het gebrekkige contactpunt met de ondergrond te trotseren. Toevoeging LeonardN: rond is altijd dezelfde vorm, vierkant moet perfect gecentreerd blijven.

Toegevoegd op 17 mei 2019 11:53: tekst
Bronnen:
https://www.quora.com/Why-does-a-coin-keep...

Dat heeft te maken met de middelpuntvliedende kracht. Dat betekent ook dat het muntje (of de tol, van heel vroeger) hard genoeg moet draaien - als hij te langzaam draait valt hij om. Ook een vierkant muntje kan op zijn punt draaien, maar moet veel harder draaien om te blijven draaien. Daarom lijkt het niet te lukken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100