Zou een dag ooit 25 uur gaan duren?

Vrijwel iedereen weet wel dat één etmaal 24 uren duurt.
Maar wat ik me afvraag, zou er een moment komen dat het ooit 25 uren gaat duren? Bijvoorbeeld als de aarde langzamer gaat draaien?

Weet jij het antwoord?

/2500

De aarde verliest (heel langzaam) snelheid. Wanneer er geen bijzonderheden gebeuren zal de aarde op den duur in een geosynchrone baan om de zon komen. D.w.z. dat altijd dezelfde zijde naar de zon is gekeerd. Net zoals de maan nu altijd dezelfde kant naar de aarde keert. Dan duurt een dag dus 'eeuwig'. Dat zal echter nog heel, heel lang duren. Waarschijnlijk zo lang dat andere gebeurtenissen meer en een grotere invloed zullen hebben. Denk aan botsingen, verstoringen van de baan van de aard maar ook het einde van de zon als ster en de grote kans dat de aarde daarbij verzwolgen wordt. Dus om kort te gaan: in theorie is het zeker mogelijk. De praktijk is echter weerbarstig. Niets is dus zeker.

Nee voor die tijd zullen we een andere waarde geven aan een seconde. Een dag wordt dan wel langer, maar zal nog steeds 24 uur blijven. Het duurt overigens (als de vertraging doorgaat zoals dat de laatste 100 jaar gebeurt is 50.000 jaar voordat een dag 1 seconde langer duurt. Dus 180 miljoen jaar voor een uur. --- Als je vraag is zou een dag ooit wat we NU 25 uur noemen gaan duren, dan is dat waarschijnlijk Ja, maar dat duurt met de huidige ideeën behoorlijk lang. --- Gaat een rotatie van de aarde ooit 1/24ste deel langer duren dan het nu duurt? > Waarschijnlijk wel. Gaan we een ooit een klok krijgen met 25 uren (in een dag) > Haast zeker niet. Dat zal dan namelijk in stappen moeten gebeuren en zou je dus ergens halverwege ook met een 24 uur/27 minuten/15 seconden dag zitten. Andere optie is dan veel handiger.

Toegevoegd op 24 april 2019 12:05: tekst

Nee, het maakt namelijk niet uit, de tijd is in het leven gebracht door de mens, het enige verschil is dat de zon eerder of later opkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100