gaan batterijen sneller leeg met een lagere temperatuur?

iemand zei dat vandaag met deze temperatuur batterijen sneller leeg zijn. komt dat echt door de kou?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De batterijen hebben dan meer moeite de gevraagde energie te leveren als het koud is, overigens ook als het heet is!! Er is dus een optimumtemperatuur, afhankelijk van het type batterij ongeveer 20 graden BOVEN nul!! De ZELFontlading neemt bij koude echter af, reden om batterijen koel en droog te bewaren Toegevoegd na 14 minuten: Bij het leegstarten van de accu neemt de levensduur snel af, de platen worden dan beschadigd, dus batterijen en accu's kunnen wel degelijk stuk gaan als het koud is en men de zaak forceert. Bij -20 graden heeft een accu een hoge inwendige weerstand en dat wekt warmteontwikkeling op (hotspots) De accu kan dan ongeveer 20% van zijn nominale capaciteit leveren bij hoge stroomsterkte. Bij lage stroomsterkte speelt de inwendige weerstand van de accu een veel kleinere rol en is de nominale capaciteit haast vergelijkbaar met een warme accu. Dit verhaal slaat vooral op loodaccu's en (alkaline)batterijen. Li Ion en LiPo cellen gedragen zich wat anders, als die ontladen worden beneden de 2.75V dan gaan ze vaak stuk. Laden doet men met 4.20VDC per cel. Dit type cel gebruikt men in de TESLA, een volledig electrische auto (er zitten 7000X 18650 cellen in) Je snapt dat die cellen niet erg gevoelig zijn voor de buitentemperatuur. Dit soort cellen zitten ook in je laptop. De sterksten (18650)houden ongeveer 14 Watt vast (4AH type)

Batterijen kunnen slechten hoge en lage temperaturen. Bij lage temperaturen 'lopen ze leeg', en gaan inderdaad minder lang mee

Ja, dat klopt. Hoe lager de temperatuur, hoe korter de levensduur

Bij lagere temperatuur lopen alle chemisch processen langzamer. Bij lagere temperatuur leveren batterijen dus minder vermogen (de startmotor van de auto draait minder snel), maar ze gaan niet sneller leeg. En zeker niet kapot.

Het spanningspotentiaal wordt minder bij lagere temperaturen. Dit is dus niet dat ze stuk zijn! Ze werken alleen minder goed. Vroeger werd ook geadviseerd batterijen in de koelkast te bewaren. Zodra ze weer op temperatuur zijn, werken ze weer als vanouds. Dit is natuurlijk niet voor alle batterijen van toepassing.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100