Standaard RGB kleurencirkel versus het spectrum van zichtbaar licht?

Hoe komt het dat in het kleurenpalet van een schilder de kleur violet tussen blauw en rood in ligt, terwijl blauw en rood in het kleurenspectrum uitersten van elkaar zijn?

Kijk maar eens naar de onderstaande afbeeldingen.

De onderste geeft duidelijk het zichtbare spectrum weer, met violet en blauw (kleinste golflengten) aan de ene kant en rood (grootste golflengte) aan de andere kant.

De bovenste afbeelding echter geeft het kleurenpalet van de schilder weer, die ook volstrekt logisch lijkt (als je rood en blauw mengt krijg je namelijk violet).

Hoe komt het dat deze twee afbeelding voor mijn rede niet te verenigen zijn? Ik bedoel; als je rood (grootste golflengte) en blauw (kleine golflengte) met elkaar mengt, krijg je violet (nog kleinere golflengte dan blauw??).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het verschil ontstaat door het verschil in "mengen" van kleuren. In het kleurenspectrum dat jij noemt, worden de kleuren gemengd door ze bij elkaar te voegen. In pigmenten van de schilder stralen echter geen licht uit, ze absorberen licht. Meng je daarmee twee kleuren, dan trek je beide kleuren van wit af. Voorbeeld: --  In het kleurenspectrum maak je de kleur rood door met zwart (geen licht) te beginnen, en daar de kleur rood aan toe te voegen: de lamp straalt rood licht uit. --  De schilder maakt rood door met wit te beginnen, en daar alle kleuren behalve rood van af te trekken: de pigmenten absorberen alle kleuren behalve rood. Daarom wordt de eerste vorm additieve kleurmenging genoemd (je telt de kleuren op bij zwart), en de tweede vorm subtractieve kleurmenging (je trekt de kleuren af van wit).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Additieve_kle...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Subtractieve_...

Er is een wereld van verschil tussen het mengen van kleurenlicht en lichtabsorberende kleuren. Als je alle kleuren met licht mengt krijg je wit. Als je alle verfkleuren vermengt krijg je bijna zwart. Het is dus niet te vergelijken op die manier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100