Waarom moeten er soms twee batterijen in een draadloze fietscomputer?

Bij een draadloze fietscomputer moet je een magneetje in het voorwiel stoppen. Dat magneetje gaat dan langs een ander 'dingetje' zodat het aantal omwentelingen doorgegeven kan worden.

Nu weet ik niet wat er precies in zo'n dingetje zit, maar ik kan me voorstellen dat daar een spoeltje in zit. Bij dat spoeltje zit dan een batterijtje. Maar waar is dat batterijtje voor nodig? Immers is het niet zo dat als een magneetje langs een spoel gaat het een magnetisch tegen flux induceert?! En twee roterende magneten geven straling af. Dus zou je denken dat een batterij helemaal niet nodig is.

Maar dat klopt vast niet, maar waarom? Is dat misschien om het signaal te versterken? Of zie ik anders helemaal fout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je schrijft een aantal aannames die gewoonweg niet kloppen, zo geven magneten geen 'straling' af. Bij een draadloze fietscomputer komt een magneetje elke omwenteling langs een spoeltje. Dat wekt een piepklein stroompje op. Dat korte stroompje is onvoldoende om het ingebouwde zendertje van voldoende energie te voorzien om het computertje op je stuur te bereiken. Om het zendertje van energie te voorzien, is een batterij nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100