klopt het dat bier en frisdranken hun koolzuurgas verliezen als ze in plastic fles zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de flessen goed sluiten zal er geen koolzuurverlies optreden.

Plastic flessen (ook heel goed afgesloten flessen) zijn doorlaatbaar voor gassen, zeker onder druk. Dit wordt de doorlaatbaarheid (permeabiliteit) van zuurstof en koolstofdioxide genoemd. Wanneer je als professional informatie van verpakkingsmaterialen opvraagt, krijg je deze informatie ook van een leverancier geleverd. Echter, de snelheid van diffusie valt heel erg mee Wat betreft de flessen, deze zijn ook doorlaatbaar voor CO2. En binnenin de fles zal een "overdruk" van CO2 ontstaan doordat het koolzuur (H2CO3) uit elkaar valt in H2O en CO2 (er ontstaat een evenwicht). Doordat er in de ruimte boven de drank nog wat lucht zit, ontstaat er daardoor een overdruk (daarom sist een fles als je die openmaakt). De overdruk zorgt voor extra diffusie en langzaam kan de CO2 uit de fles (letterlijk door de fleswand) ontsnappen. De vraag is alleen hoe snel dit gaat. Dat is iets wat ik je niet durf te zeggen, want deze informatie krijg je alleen via de bedrijven en hangt letterlijk af van de exacte samenstelling van de plastic flessen (kan je niet berekenen, moet je bepalen onder voorgeschreven omstandigheden). Wel moet je rekenen dat dit jaren kan duren. Dus als je een fles gewoon een jaar na productie laat liggen, zal je er niets van merken (tenzij de fles niet goed gesloten is op een andere manier). Maar na jaren laten liggen, zal je merken dat het koolzuurgas gaat verdwijnen.

Bronnen:
Jaren ervaring met verpakkingsmaterialen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100