Waardoor worden veel dingen zwart als je ze verbrand hebt?

Vaak zal daar misschien roet/verkoling de oorzaak van zijn? Roet ontstaat bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen.

Nu wordt zwart meestal gezien als iets wat ontstaat door volledige absorptie van licht. Maar waardoor is dat dan bij roet of iets anders, welke moleculen zijn daar verantwoordelijk voor. Is het zo dat het atoom Koolstof daar alleen voor zorgt of in combinatie met andere atomen?

En is het dan zo dat alleen stoffen waar koolstof in zit bij verbranding zwart worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dingen wordt inderdaad zwart omdat het verkoold. Onvolledige verbranding. Heel veel dingen die gemaakt worden, komen vanuit organische middelen. Dus bevat grote hoeveelheden koolstof (kunstoffen, papier, verf, lak, vloerkleden, noem maar op). Koolstof heeft inderdaad van zichzelf een zwarte kleur. Kijk maar naar grafiet, kool (en dan niet de plantenvariatie), etc. Allemaal zwart door de overheersende hoeveelheid koolstof (bijna pure koolstof). En natuurlijk zijn er ook andere stoffen die zwart zijn. Maar omdat we zoveel gebruik maken van organisch materiaal (ook hout), wat voor een groot gedeelte uitkoolstof bestaat (het zijn immers koolstofverbindingen), zie je de zwarte kleur wanneer je ze (onvolledig) gaat verbranden. Waarom onvolledige verbranding? Omdat er bij een gewone brand meestal niet genoeg zuurstof aanwezig is voor een volledige verbranding. Kunststoffen kun je over het algemeen maar moeilijk echt verbranden omdat het pas met zuurstof reageert wanneer het gaat ontleden (in de volksmond heet dat smelten, maar is fysisch een heel ander proces).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100