Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn kernen met te veel neutronen onstabiel?

Ik kan begrijpen dat kernen met te veel protonen onstabiel zijn, omdat deze elkaar afstoten. Maar waarom zijn kernen met te veel neutronen onstabiel? Neutronen stoten elkaar toch niet af? Waarom zou een Heliumatoom met 30 neutronen niet kunnen bestaan?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
865

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Tot op zekere hoogte stabiliseren neutronen juist atomen. De sterke kernkracht probeert alles bijeen te houden, de ladingen juist niet. Door neutronen als opvullers te gebruiken komen de protonen gemiddeld verder van elkaar (waardoor de afstotingskracht met 1/r2 afneemt) en kan de kernkracht meer effectief zijn omdat die zowel tussen protonen als neutronen werkt en de grootte van de afstand tussen deze deeltjes.

Als het aantal neutronen groter wordt dan neigen de neutronen terug te vallen naar een baan met een lagere energie. Omdat in de kern de neutronen en protonen elk hun eigen orbitaal hebben zullen de wat zwaardere neutronen streven naar een zo laag mogelijke energie en de protonorbitalen op willen vullen, hierbij wordt dan vaak betastraling geproduceerd.

https://www.quora.com/Why-does-the-addition-of-neutrons-to-the-nucleus-make-it-more-unstable

http://physics.stackexchange.com/questions/64037/adding-many-more-neutrons-to-a-nucleus-decreases-stability
(Lees meer...)
erotisi
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding