Wat veroorzaakt dat water in het glas komt door een brandende kaars?

Als je een glas zet over een kaars geplaatst in een vloeistof zal de kaars uiteindelijk doven. Daarna wordt het water als ware opgezogen in het glas. Hoe kan dat?

https://www.youtube.com/watch?v=6pI0bm3QirI&nohtml5=False

Weet jij het antwoord?

/2500

Verklaring doven vlam Een waxinelichtje heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Tijdens het branden wordt de zuurstof (O2) omgezet in koolzuurgas (CO2) die beide ongeveer evenveel ruimte innemen. Er kan geen nieuwe zuurstof in het glas komen, omdat de limonade de opening van het glas afsluit. Als de zuurstof op raakt, dan dooft de vlam langzaam uit. Verklaring vloeistof in het glas Als lucht opwarmt dan wordt de luchtdruk groter en als lucht afkoelt dan wordt de luchtdruk juist kleiner. Als de vlam kleiner wordt en uitdooft, dan koelt de lucht af. Hierdoor wordt de luchtdruk in het glas kleiner. De luchtdruk buiten het glas blijft ongeveer gelijk. Er ontstaat dus een luchtdrukverschil: buiten het glas drukt de lucht harder op de limonade dan in het glas. Daardoor wordt de limonade in het glas geduwd. Toegevoegd na 1 uur: Toelichting Tijdens het opwarmen verdwijnt er wat lucht uit het glas (door de verhoogde luchtdruk). Daardoor is de druk binnen na afkoeling lager geworden dan buiten het glas.

Bronnen:
http://www.proefjes.nl/uitleg/067
https://groups.google.com/forum/#!topic/nl...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_gaswet

Dit heeft te maken met het volume oftwel de dichtheid: het volume neemt af als de lucht afkoelt. Het verschil in volume wordt ingenomen door het water. Dus niets met grotere en kleinere moleculen, etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100