Als je een waterkraan verder opendraait komt het water er dan ook sneller uit?

Ik denk zelf van niet, maar wil daar even zekerheid over. Het lijkt alleen maar zo omdat de kracht groter wordt, klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, ik denk dat de snelheid toeneemt. Er komt meer water uit de kraan en er moet dus door dezelfde aanvoerbuis per tijdseenheid méér water worden aangevoerd. Volgens mij is (binnen marges) een hogere snelheid in die aanvoerbuis dan onontkoombaar.

Ja het water stroomt sneller. Dit is bij een kraan zo niet te zien. Maar als je er een slang op aansluit en deze omhoog richt zul je het zien. Waterdeeltjes die sneller bewegen bevatten ook meer energie, en gaan dan ook hoger de lucht in.

Het water komt met een bepaalde snelheid door de leiding naar de kraan toe. Als de kraan maar half open staat, wordt al het water geperst door een kleinere opening en zal sneller de kraan verlaten dan als de kraan helemaal open staat. Voorbeeld--------------draai bij het water sproeien in je tuin de kraan bijna helemaal dicht, het water zal er langzaam uit de slang lopen, bijna druppelen. Knijp nu de slang bijna helemaal dicht en een dun straaltje water gaat ineens meters ver weg

Ja, het komt er sneller uit. Het heeft te maken met druk en wrijving. Op leidingwater zit gemiddeld 2.5 bar per cm². Om een visueel en simpel voorbeeld te geven, laat ons uitgaan van 3 bar druk en een vierkante buis met een zijde van 3 cm. Maak een gat van 2cm². Het water vloeit er uit met een druk van 1.5 bar. Bij een opening van 1cm², heb je 3 bar, en bij een opening van 0.5 cm², loopt de druk op naar 6 bar. Hoe kleiner de opening, hoe groter de druk, hoe hoger de waterstraal, hoe sneller per tijdseenheid. (als je meer afstand aflegt per seconde, ben je sneller) Stel nu dat je een kraan ondersteboven monteert en het inwendig mechanisme zo ver dichtdraait dat er maar één druppel per dag uitkomt. Je zal denken, er is maar een kleine opening, waarom spuit het water er niet met grote kracht uit? Inwendig is er die kracht wel, maar je ziet het niet. Hou eveneens rekening met de wrijving die dan ontstaat. Je zal dagenlang moeten wachten, eer het water uit die kraan zal lopen, dus de snelheid is nihil. Draai je ze helemaal open, neemt de snelheid drastisch toe.

De kraan waar het water door moet zorgt net als de leidingen voor een zeker energie- en dus drukverlies door wrijving. Zet je de kraan verder open dan zal dit drukverlies afnemen en zal de druk waarmee het water uit de kraan komt hoger zijn. Aangezien er niets veranderd aan de luchtdruk in de omgeving en ook de hoogte van de kraan niet wijzigt en dus ook de hydrostatische druk gelijk blijft kan het dus niet anders dan dat de overgebleven stuwdruk toeneemt welke evenredig is aan de snelheid waarmee het water uit de kraan komt. Dus ja, het water zal dus sneller uit de kraan lopen als je deze verder open draait. Zoniet, dan klopt er iets niet aan de wet van behoud van energie, want dan zou er energie verloren gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100