Is straling te verdelen in de twee hoofdgroepen elektromagnetische straling en deeltjesstraling?

Zitten binnen deze hoofdgroepen nu alle typen straling?

Elektromagnetisch straling:
gammastraling, röntgenstraling, ultraviolet, zichtbaar, en infrarood licht, radiostraling, microgolven

Deeltjesstraling:
alfastraling (heliumkernen), bètastraling

Of werkt het zo niet en zijn er verschillende soorten straling? Ioniserende straling bijvoorbeeld, dat kan zowel elektromagnetisch als deeltjesstraling zijn.
En radioactieve straling (of is deze term onjuist, omdat de stof radioactief is en niet de straling?): alfa-, bèta- en gammastraling. Wederom zowel elektromagnetisch als deeltjesstraling.Of kan ik dit beter kernstraling noemen in plaats van radioactieve straling?

Heel kort gezegd:
-Kan iemand voor mij de groeperingen qua straling op een rijtje zetten.
-Als ik elektromagnetische straling en deeltjesstraling benoem, heb ik dan alle straling te pakken of zijn dit geen hoofdgroepen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, straling is onder te verdelen in em-straling en deeltjestraling "Straling kan zijn elektromagnetische straling en deeltjesstraling. Bij de laatste gaat het om deeltjes met een hoge snelheid die hoogstens de grootte van een atoomkern hebben. Vaak betreft dit een continue stroom van deeltjes, maar het kan ook gaan om zeldzame individuele deeltjes, zoals in het geval van kosmische straling, met een zeer hoge energie. Volgens hedendaagse kwantummechanische opvattingen is er overigens geen fundamenteel verschil tussen straling via golven en als deeltjes. Straling is energieoverdracht zonder dat er sprake is van direct contact. Elektromagnetische straling wordt in volgorde van oplopende frequentie (aflopende golflengte) als volgt onderverdeeld (zie ook Elektromagnetisch spectrum): radiostraling microgolfstraling infrarode straling zichtbaar licht ultraviolette straling röntgenstraling gammastraling (γ-straling) Deeltjesstraling of corpusculaire straling betreft vooral, in volgorde van oplopende massa van de deeltjes: elektronen: bètastraling en deltastraling neutronen: neutronenstraling alfadeeltjes: alfastraling (een alfadeeltje bestaat uit twee protonen en twee neutronen) Straling wordt vaak onderverdeeld naar de energie per foton of deeltje in: Ioniserende straling: elektromagnetische straling met een hoge frequentie, dus veel energie per foton (röntgenstraling en gammastraling), en bovengenoemde deeltjesstraling; de energie per foton of deeltje is voldoende om elektronen uit atomen te verwijderen. Bij nog grotere energie per foton of deeltje kunnen ook atoomkernen worden aangetast. Niet-ioniserende straling: elektromagnetische straling van lagere frequentie, tot en met ultraviolette straling. Dit onderscheid is van belang voor de gevaarlijkheid van de straling. Ionisatie is een proces waarbij elektronen uit atomen of moleculen verwijderd raken, waardoor elektrisch geladen deeltjes (ionen) achterblijven. Hierdoor treden chemische veranderingen op in de bestraalde moleculen, wat dergelijke straling vaak gevaarlijker maakt voor organismen. Een groot aantal fotonen of deeltjes met weinig energie per stuk is dus niet gelijkwaardig aan een klein aantal met een hoge energie per stuk." https://nl.wikipedia.org/wiki/Straling

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100