Waardoor wordt maizenapap harder als je erop drukt?

Maiszetmeel (ook bekend onder de handelsnaam Maizena) wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt.

In het onderwijs is het maizenapapje bekend als een vloeistof die zich afwijkend gedraagt. Het papje is vloeibaar, echter zodra er druk op wordt uitgeoefend wordt de vloeistof hard. Over water kun je niet lopen, maar over deze vloeistof wel.

Krijgen de moleculen dan een soort kristalstructuur? Hoe werkt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Maïzenapap is een mengsel van water en maïzena. In die pap 'zweven' de vaste maïzenadeeltjes dus in het vloeibare water. Zolang dit water langs de maïzenadeeltjes kan stromen gedraagt de pap zich dus als een vloeistof. Als er druk wordt uitgeoefend op het mengsel, dan worden de deeltjes van de maïzena tegen elkaar gedrukt, waardoor het water niet meer goed ertussendoor kan stromen. De maïzenadeeltjes lijken dan op een vaste stof. Als er vervolgens geen druk meer wordt uitgeoefend op het mengsel, dan kan het water weer tussen de maïzenadeeltjes bewegen. Het mengsel lijkt dan weer op een vloeistof. Zo'n vloeistof die soms ook vaste eigenschappen kan hebben moemt men een niet-Newtoniaanse vloeistof.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100