Nemen bij een explosie de eindprodukten altijd een groter volume in?

Explosieven of springstoffen zijn ontplofbare vaste of vloeibare stoffen, dat wil zeggen stoffen die in zeer korte tijd een ontledings- of verbrandingsreactie kunnen ondergaan waarbij gasvormige producten ontstaan die een veel groter volume innemen dan de oorspronkelijke stof.

Waterstof kan samen met zuurstof water vormen. Hierbij komt veel energie vrij. Daarom is een mengsel van waterstofgas en zuurstofgas in een volumeverhouding van 2:1, dat ook wel bekendstaat als knalgas, explosief.
Nu weet ik niet of 2H2O een groter volume inneemt als de reactanten 2H2 en O2, maar enigszins twijfel ik daar aan.

Nu is het verschil tussen boven genoemde alinea's dat de eerste gaat over vaste stoffen en vloeistoffen terwijl de tweede alinea gaat over een gas. Beide worden evenwel een explosief genoemd.

De vraag is nu of bij gassen de produkten ook altijd groter zijn bij explosies en/of dat misschien zelfs bij vaste of vloeistoffen zelfs niet altijd het geval is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja; bij een explosie nemen de reactieproducten een groter volume in dan de stoffen die gereageerd hebben. Kenmerk van een explosie is de snelle volumetoename die een drukgolf veroorzaakt. De volumetoename komt door diverse oorzaken: (1) voornamelijk gasvormige producten worden gevormd (2) de temperatuur na de reactie is hoog dus de gassen nemen bij deze temaperatuur een groter volume in per grammolecuul, dan de gassen die aan de reactie deelnamen. Explosies zijn steeds exotherme reacties: er komt dus (veel) warmte vrij. (3) soms komen producten voor die bij de na de reactie geldende temperatuur gasvormig zijn in plaats van vloeibaar (zoals water); en waterdamp/ stoom neemt per gewicht een veel groter volume in dan water. Er bestaat wel een type reacties waarbij de reactieproducten een kleiner volume nemen: een implosie. Echter vaak is een implosie niet chemisch, maar fysisch van aard. Bij voorbeeld wat gebeurt als een hoogvacuumlamp breekt. Toegevoegd na 1 minuut: Voor de duidelijkheid: het effect van de volumetoename ligt voor een groot deel aan de sterke temperatuurstijging die de reactie teweeg brengt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100