Kan een kernraket spontaan ontploffen?

Overal ter wereld staan kernraketten. Ik geloof hier in Nederland, volgens mijnheer Lubbers die zijn mond voorbij praatte, bij vliegbasis Volkel.

Leuk dat we die hebben, maar kan zo'n ding door veroudering spontaan ontploffen? Die dingen staan er al zeker sinds de jaren 70/80. Zou wel sneu zijn, dat er dan in een klap 10-50.000 inwoners van de aardbodem geveegd worden...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, niet spontaan. Voor de explosie van de kernkop moet een kleine hoeveelheid radioactief materiaal in een grote lading worden geschoten; dit gaat bij voorbeeld met veren en dergelijke. Er zijn diverse methoden waarmee die veren kunnen worden gespannen; de lading wordt dan 'op scherp gezet'. In die toestand zou, door roesten van materiaal of corrosie, wel op lange termijn iets mis kunnen gaan; maar kernraketten worden (als ze in de loods liggen) niet op scherp bewaard (dat zou het voor kwaadwilligen ook makkelijker maken, ze te misbruiken). De bronnen gaan o.m. over het op scherp zetten van kernwapens (was dus actief moet gebeuren). Aangezien de beveiliging van de lanceerinstallaties, die soms verouderd zijn, vaak wel te wensen over laten, en sommige landen een groot deel van hun wapens (in bepaalde periode) toch op scherp zetten, kan er toch wel degelijk iets zeer ernstig mis gaan. maar nogmaals, dan moet de beheerder van de wapens ervoor kiezen om ze actief op scherp te zetten/ ze langdurig op scherp te laten staan.

Bronnen:
http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/201...
http://www.refdag.nl/oud/bui/980626bui05.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100