Kan de temperatuur stijgen doordat de wind toeneemt?

Stel je hebt een thermometer die houdt je in de lucht. De thermometer geeft 5 graden aan. Daarna laten we de lucht circuleren. Kan dan de temperatuur op die thermometer omhoog gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan niet alleen, dat ís zo ! Ga maar na: je voegt (bewegings)energie toe aan de lucht. Die lucht zal die energie gaan verliezen door onderlinge wrijving en door wrijving langs andere objecten. Door die wrijving zal de temperatuur toenemen. Wel speelt er wat anders, wat verwarrend kan werken: Wanneer je je vinger nat maakt en je blaast er tegen, dan zal je vinger koud aanvoelen. Dat heeft te maken met het feit dat het water van je vinger zal verdampen en daarbij warmte onttrekt. Het water wordt warmer, maar plaatselijk wordt je vinger even kouder. Het resultaat is nul, maar dit soort effecten kan je wel even op het verkeerde been zetten wanneer je proefjes gaat doen met wind en temperatuur.

Als het gaat waaien gaat de temperatuur niet omhoog, het is immers wind van 5° Met een ventilator zou het wel kunnen omdat dat ding warmte afgeeft in de ruimte waar je het meet.

Ja :) als warme lucht langs je iets koudere thermometer strijkt zal door de condensatie de temperatuur even stijgen en dan bij verdamping juist weer dalen . Dit kan alleen als door de ventilatie hogere warme lagen uit de ruimte in beweging komen . Een ruimte ( kamer ) heeft altijd temperatuur verschil in de lucht lagen dus bij het plafond extra warm en dan langzaam naar beneden wat kouder . Door een deur te openen of door een tocht spleet blijft de boel bijna altijd in beweging ook door de zon door het raam . Maar is de lucht temperatuur precies gelijk dan blijft de temperatuur op de thermo gelijk .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100