Verspreiden kleine stukjes papier zich verder dan grote?

Iemand beweert dan als je een stuk papier verscheurt de afzonderlijke stukjes zich verder kunnen verspreiden en makkelijker wegwaaien als de papierton wordt geleegd. Ik vind dat onzin want geen van de fysische eigenschappen zoals het totale gewicht en oppervlakte veranderen. Wie heeft er gelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, de snippers waaien vermoedelijk iets makkelijker weg. Dat is een gevolg van de oppervlakte/inhoudrelatie. Als je iets kleiner of groter maakt, verandert het oppervlak met de tweede macht en de inhoud met de derde macht. Kleine voorwerpen hebben dus relatief grote oppervlakken. Dat zal bij een velletje papier heel erg meevallen, omdat een snipper niet platter is dan het oorspronkelijke vel. Maar er ontstaat wel extra oppervlak door de nieuwe zijwandjes die de snippers hebben. Niet spectaculair, maar toch . . . En het zal ook nog uitmaken of de snippers zijn ontstaan door scheuren of knippen. Gescheurde snippers zijn rafeliger (is: extra oppervlak) en zullen niet helemaal plat liggen (is: makkelijker aangrijpingspunt voor de wind. Kortom: een mooi proefterrein voor het behalen van de Ignobelprijs!

Wellicht heeft het met de luchtwerveling rondom het stukje papier te maken. Stel dat je een stuk papier neemt van 1 vierkante meter en een stukje papier van 1 vierkante centimeter, beiden qua materiaal hetzelfde, beiden losgelaten in dezelfde 'luchthoedanigheid', dan zal mi toch vanwege het oppervlakteverschil het grote vel papier anders reageren op de luchthoedanigheid dan het kleine stukje papier, de wrijving is anders, grotere of kleinere hoeveelheden lucht worden verplaatst etc. Toegevoegd na 2 minuten: Daardoor wordt bv snelheid, bewegingsrichting etc. weer beïnvloed, waardoor het ene stuk papier zich anders gaat gedragen dan het andere.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100