Maakt het iets uit hoe de verdeling tussen Volt en Ampere is?

Stel je hebt schrikdraad van 10.000 volt met een Ampère van 0,1mA. Komt dat dan op hetzelfde neer als een schrikdraad met 1000 volt met een A van 1?

Idem voor de huis elektriciteit: Normaal iets van 220 volt en 16 A = 3520 volt en 1 A?

En hoe kan die verdeling worden gewijzigd? Stel schrikdraad van 10.000 volt terugbrengen tot 1000 volt. Hoe haal je dan de snelheid van die elektronen terug en hoe zorg je er dan voor dat er dan juist meer tegelijk? doorgaan?

Toegevoegd na 17 uur:
Vergissing gemaakt; correctie: die 0,1mA moet zijn 0,1A

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat maakt wel degelijk wat uit. Stroom (Ampère) drukt de hoeveelheid (of kracht) uit waarmee een elektrische spanning (Volt) wordt toegevoerd aan een afnemer. In de elektriciteitsleer gelden expliciete waarden voor Ampère t.o.v. Volts, waarbij het belang van de aangevoerde kracht meer doorslaggevend is dan de energie in Volts. Als het om vooraf gedimensioneerde apparaten gaat, dan is het bekend bij hoeveel Volt het zal gaan werken en hoeveel Ampère het apparaat zal gaan afnemen en verbruiken. Is de afnemer van spanning (Volt) een mens of een dier (bij schrikdraad), dan mag de aangevoerde kracht daarvan (Ampère) nooit de dodelijke waarde bereiken. Daaruit volgt dat bijv. een spanning van 50 Volt al dodelijk kan zijn bij een kracht (Ampèrage) van 10 A voor mens en dier. Daarom worden bij schrikdraad installaties wel hoge spanningen op de draad gezet bij slechts hele lage (milli)Ampères. De stroom hiervan (de uiteindelijke energie) is dan onschadelijk voor degene die het aanraakt.

Ja, het maakt uit. In het algemeen is 'spanning' een gegeven; dat staat vast, of zet je vast dmv een transformator. De stroom is een gevolg van de combinatie van spanning en de weerstand van de apparaten/draden die je aansluit, volgens de bekende Wet van Ohm: V = I x R (spanning = stroom maal weerstand).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Ohm

Het opgegeven amperage is de hoeveelheid stroom die een systeem maximaal praktisch kan leveren doordat er een zekering in is opgenomen of doordat het systeem het voltage niet kan volhouden bij een grotere stroomsterkte. Het brandt bijvoorbeeld door. Of bij een gewone batterij die je kort sluit, wordt de spanning over de belasting bijna nul.

Het gaat om het vermogen. Maar de weerstand van een draad is niet volgens de wet van Ohm, dus in de praktijk geld de weerstand binnen een bepaalde spanning bereik. Bij extreme hoge spanning is de ohmse weerstand anders dan bij extreme lage spanning. Toegevoegd na 5 minuten: Het veranderen van een spanning gaat met een transformator. Hierbij blijft het vermogen hetzelfde maar verandert de spanning. Dus de spanning wordt 10 keer lager en dus de stroom 10 keer hoger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100