Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat het opgeloste stog word opgelost in de oplosmiddel ?

Bijvoorbeeld hoe komt het dat bijvoorbeeld kaarsvet niet oplost in water en suiker wel en hoe komt het dat dijood niet oplost in water maar in ethanol wel hoe komt het ?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
373

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er zijn twee zaken belangrijk, de energie in opgeloste, dan wel niet opgeloste toestand. Als de polariteit (mate van ladingscheiding) van de moleculen ongeveer overeenkomt is de energie van het mengsel niet veel hoger, dan bij gescheiden stoffen, waarbij alle deeltjes omringd worden door gelijksoortige deeltjes. Bij water en ethanol en suiker is ook een speciale binding, de waterstofbrug belangrijk, daarvoor zijn OH groepen nodig in het molecuul.
Naarmate de temperatuur (en druk) toeneemt begint een andere factor belangrijker te worden, dat wordt de entropie genoemd. Als de stoffen gemengd zijn is de wanorde groter en dat is een tweede streven in de natuur. Als gassen echter in een vloeistof oplossen neemt de wanorde voor het gas af, waardoor ze juist minder goed oplossen bij hogere temperaturen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding