Klopt het dat hydroxiden, oxiden, carbonaten en ammonia tot de basen gerekend kunnen worden omdat ze H+-ionen in een zure oplossing kunnen opnemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Ammonia kan namelijk geen H+ meer opnemen; ammoniak (NH3) kan dat wel. De anderen zijn idd protonacceptors en dus basisch.

Tom, het antwoord is inderdaad nee maar ook om (nog) niet genoemde redenen: wat jij stelt wat betreft 'de oxiden' die basisch zouden zijn: dat klopt wat betreft oxiden van metalen, maar het klopt niet wat betreft de oxiden van niet-metalen. SO3, NO3, ClO3 reageren allemaal sterk zuur en vormen in aanraking met water respectievelijk zwavelzuur, salpeterzuur en chloorzuur. Verder moet je bedenken dat een grote rol speelt aan welke reactie (bij voorbeeld) die carbonaten te danken zijn. Heeft een sterke base met CO2 (of het hypothetische H2CO3) gereageerd, dan is het carbonaat basisch, want CO2 is een zwak zuur en NaOH een sterke base. Maar laat je CO2 reageren met Sn(OH)2, tinhydroxide, wat een zeer zwakke base is, dan zal het eindproduct niet basisch zijn, maar neutraal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100