Kunnen we ons een elektron voorstellen als een deeltje dat volgeladen is met fotonen?

Ik probeer me een elektron als deeltje voor te stellen, maar dat lukte me niet, totdat ik het probeerde te zien als een deeltje dat volgeladen is met fotonen. Als je het elektron zo ziet en je past het toe op de eigenschappen en gedrag van het elektron dan worden vele dingen duidelijk. Bijvoorbeeld waarom een lamp gaat schijnen wanneer er elektronen door het wolfram draadje of neon gas schieten. Maar is een dergelijke voorstelling van zaken natuurkundig wel verantwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, zo kun je dat niet stellen. In de natuur gelden verschillende behoudswetten, zoals behoud van massa en behoud van lading. Omdat een elektron massa en lading heeft, kan het niet uit het niets verschijnen of in het niets verdwijnen. Een foton is massaloos en neutraal. Die kan dus zonder de behoudswetten te schenden verschijnen en verdwijnen. Zie het liever zo: het elektron is "volgeladen" met energie. Bewegingsenergie, trillingsenergie en potentiële energie. Die energie kan in pakketjes geëmitteerd of geabsorbeerd worden en die pakketjes noemen we fotonen.

Het is een interessante manier van kijken naar een probleem waarbij het lastig is een goed beeld van te vormen. Natuurlijk mag je het wel zo zien. Het roept dan wel op wat precies een foton is en welk beeld wij daarbij dienen te hebben. Een foton kun je zien als energie en als een deeltje, maar vanwege de hoge snelheid die een foton heeft is het meer energie dan een vast deeltje. Het gaat te snel om er een foto van te maken. Je kunt een foton ook zien als iets dat trilt en heel veel energie heeft. Ook een elektron kun je zien als een deeltje dat volgeladen is met energie. Dus als een foton ziet als een iets met zeer veel energie dan klopt die voorstelling wel. Natuurlijk zijn er andere manieren om naar een elektron te kijken, maar deze manier van kijken is ook een manier van kijken die niet direct een verkeerde manier van kijken is. En dat een elektron meer is dan alleen energie of alleen een bron van fotonen, dan is wel een feit. Je vraag geeft wel aan dat de vraag wat een elektron niet eenvoudig is of zelf eenvoudig te beantwoorden is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100