Waarom zijn tomaten slecht voor niersteenpatiënten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan je niet zo in algemeenheid zeggen. Tomaten bevatten oxalaten. Maar dit zitten ook in thee, coladranken, witte wijn, rabarber, aardbeien, frambozen, tomaten, chocolade, noten, bieten, spinazie. Dus dat zou dan allemaal slecht zijn. 1] Nu men weet welke stoffen de tomaat bevat, is het verklaarbaar dat de tomaat in de natuurvoeding een positief effect heeft als “bloedvormer” en bij de behandeling van jicht, en stoornissen in de nieren en bloedsomloop. 2] In het geval van hyperoxalurie (verhoogd oxaalgehalte in de urine) is het zinvol om oxalaatrijke voedingsmiddelen te vermijden, eventueel in combinatie met een verhoogde calciumopname via de voeding of via supplementen. Dat verhoogd oxaalgehalte moet dan wel eerst worden vastgesteld. Oxalaten zitten ondermeer in thee, coladranken, witte wijn, rabarber, aardbeien, frambozen, tomaten, chocolade, noten, bieten, spinazie... Ook deze voedingsstoffen werden vroeger met de vinger gewezen, afgewezen. Maar waarschijnlijk is het niet zozeer een te hoge consumptie van oxalaatrijke voedingsmiddelen die verantwoordelijk is voor de vorming van nierstenen, maar wel de combinatie met te weinig calcium. En te weinig drinken.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Vanwege het hoge natriumgehalte in tomaten. Maar zo slecht is het niet hoor, tenzij je er heel veel van eet.

schijnt met het oxalaatgehalte te maken te hebben, ziet hier http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=openprintart&art_id=82

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseact...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100