hoe maak ik een 3d model van het calcium atoom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan heel simpel doen. Je hebt een balletje nodig (pingpong balletje) en daar zet je "Ca" op wat afkorting is van calcium.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Calcium

Calcium heeft atoomnummer 20 ; je zult dus een stelsel moeten maken van een bal met 20 balletjes in concentrische cirkels daar omheen. het beste gaat dat met piepschuim balletjes (hobbywinkel) en ijzerdraad. Uiteraard zul je 'tussenstukjes' moeten maken om de ringen aan het midden vast te maken, want laten zweven wordt wat lastig, maar als je voldoende balletjes (1 grote en 20 kleine) en ijzerdraad (of , nog mooier, handwerkringen die je in stukjes kunt knippen) hebt, moet je er zeker wat leuks van kunnen maken. Likje verf, klaar is kees. Het belangrijkste is vermoedelijk dat je voldoende ringen (4) met voldoende balletjes (2-8-8-2) om je 'kern' heen kunt laten zien. Toegevoegd na 1 minuut: Helemaal chic wordt het natuurlijk als je de kern in plaats van van één grote bal, van een heleboel kleintjes kunt maken. Toegevoegd na 5 minuten: Nog een leuke foto ter inspiratie......

Atomen zijn driedimensionale objecten, vaak bolvormig, dat hangt af van het type orbitalen dat bindingen kan vormen. Calcium heeft een gevulde Argon schil en de elektronenwolk van die schil zit vrij dicht bij de kern, vergeleken met koolstof (kernlading van 20 ipv 12). De configuratie is bolvormig symmetrisch en de Calciumatomen worden daarom meestal afgebeeld als ionen die wat kleiner zijn dan de de koolstofatomen met kleinere kernlading. Je hoeft geen rekening te houden met de drie orthogonale p orbitalen, aangezien dat volledig is opgevuld. Een klein bolletje met Ca erop is dan ook voldoende. Afhankelijk van de stof (caco3, metallisch calcium) waar Calcium in zit kun je de" ionic radius" of de "covalent radius" toepassen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100