Wat maakt zeldzame aardmetalen nou zo zeldzaam?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet, ze zijn niet zeldzaam. De metalen die wel echt zeldzaam zijn (zoals goud) zijn dat omdat de vorming (tijdens het ontstaan van planeten) alleen plaatsvond bij hele bijzondere omstandigheden. Enorm krachtige explosies waarbij zware atomen konden vormen. Toegevoegd na 1 minuut: Wiki: Tegenwoordig is echter bekend dat de meeste zeldzame aarden allesbehalve zeldzaam zijn.

Bronnen:
http://geology.answers.com/natural-resourc...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeldzame_aarde

Dat ze erg schaars zijn op onze aardbol of zeer moeilijk verkrijgbaar zijn.

Ze zijn nauwelijks te vinden.

De naam is een vertaling van het Franse terre, dat vroeger echter ook 'oxide' kon betekenen. Omdat men in het begin van de 19e eeuw aannam dat deze elementen relatief zeldzaam waren ontstond de naam 'zeldzame aarden'. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeldzame_aarde

Edelmetalen zijn zo zeldzaam omdat ze zijn gevormd tijdens een supernova van grote sterren. Een supernova is een extreem krachtige implosie van een ster. Een ster maakt verschillende elementen aan tijdens zijn lange bestaan, maar edelmetalen worden alleen aangemaakt gedurende de laatste stuiptrekkingen van de ster terwijl hij implodeert.

Het maakt ze zeldzaam omdat het lastig te delven is. In volume is het gedolven goud sinds mensenheugenis net zoveel als het Washington Monument in volume is. En dat is een schijntje(duizendsten van een promille) met wat nog in de aarde verborgen ligt(in de oceanen vooral) Goud zou niet zo zeldzaam zijn als de totale voorraad goud net zo makkelijk te delven was als ijzererts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100