Is het mogelijk om de cafeïne uit filterkoffie te halen?

Ik wil graag de cafeïne scheiden van de rest van de filterkoffie zodat ik de cafeïne los heb. :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan, hier een filmpje welke uitlegt hoe: https://www.youtube.com/watch?v=_CoxEgbyeK4 Hier een link met andere waardes (zelfde methode volgens mij) 1) Voeg 150 ml van de vloeistof (koffie) en 2 g natriumcarbonaat in een erlenmeyer. Test met lakmoespapier. 2) Voeg 50 ml dichloormethaan toe en schud lichtjes gedurende 5 min. (Niet te hard of je krijgt een emulsie). 3) Giet de oplossing in een scheitrechter en wacht 5 à 10 minuten tot zich twee lagen gevormd hebben. De onderste laag vang je op in een erlenmeyer. 4) Bij de bovenste laag voeg je 50 ml dichloormethaan. Een paar maal de scheitrechter omkeren en de onderste fractie opvangen en bij de eerste voegen. 5) Bij de dichloormethaanfractie doe je 5 mg magnesiumsulfaat als droogmiddel. 6) We filtreren dit en laten het uitdampen. 7) Het bekomen poeder wegen en de fractie berekenen. Berekening: we wegen de maatbeker voor gebruik. Na het uitvoeren van de proef, wegen we de maatbeker met poeder. Het verschil dat we bekomen is de massa van de caffeïne. De massa van de cafeïne is 0,04g. De fractie cafeïne is 0,04g/150ml of 0,00027% 8) Aantonen van cafeïne: • Op een horlogeglas doe je een beetje van het poeder. • Voeg 3 druppels HCl conc. toe samen met enkele kristalletjes kaliumchloraat. • Meng met een glazen staaf. • Damp uit in een waterbad. • Voeg enkele druppels 2M NH4OH toe. • Een paarse kleur wijst op cafeïne. Toegevoegd na 30 seconden: http://www.chemieleerkracht.be/experimenten/9%20Organische%20stoffen/9.1.%20Proeven/amine/extractie%20van%20cafe%C3%AFne%20uit%20koffie.pdf

Bronnen:
http://www.chemieleerkracht.be/experimente...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100