Laten we er voor het gemak van uitgaan dat je aan de plank trekt, er dan tegen duwt tot hij tot stilstand komt, en hem dan op eendere wijze (maar dan eerst duwen en dan trekken) terugbrengt naar zijn oorspronkelijke positie.
Dan heb je in feite een soort geluidsgolf gemaakt.
Die zal zich, net als gewone geluidsgolven, met de geluidssnelheid door de plank bewegen. Dus jouw beweging zal zich als een drukgolf door de plank bewegen naar het andere einde.
Houd er hierbij wel rekening mee dat de geluidssnelheid afhankelijk is van de frequentie. In dit geval heb je het over een geluidsgolf van een extreem lage frequentie - milliHertz, microHertz, wellicht zelfs nanoHertz? Ik weet niet welke geluidssnelheid daarbij hoort, maar hij zal vast wel flink afwijken van de snelheid van "gewoon" geluid.
Als je de geluidssnelheid voor jouw frequentie kent, kun je uitrekenen hoe lang het duurt voordat het andere einde van de plank beweegt: dat duurt (lengte plank)/(geluidssnelheid) .
Als je het heel precies wilt doen, moet je ook rekening houden met afvlakking van de golf door demping, met afvlakking doordat je nooit één frequentie produceert en je daardoor met spreiding in geluidssnelheid te maken hebt, en met effecten die komen van de randen van de plank.